Ветеринар: Подкрепяме мерките, които се извършват срещу чумата по животните

Подкрепяме мерките, които се извършват срещу чумата по дребните преживни животни, заяви пред БНР д-р Мирослав Първанов – частно практикуващ ветеринарен лекар, председател на Българската асоциация на ветеринарните лекари за продуктивни животни.

„Това заболяване не е познато, за пръв път влиза в Европа. Второ – това заболяване е установено за пръв път от наш колега. Ние сме всеки ден сред тези хора. Трето – това е една от най-опасните болести, които могат да застрашат съществуването на цял сектор в животновъдството и по този начин косвено да застрашат икономиката и националната сигурност на страната. Всякакви интерпретации и спекулации, че ветеринарите са лоши, убиват … - тези неща, изговорени по този начин, изключително манипулират общественото мнение. Да се говори, че ние сме цинични и убиваме животните с някаква цел, е изключително обидно за ветеринарните лекари“.

Д-р Първанов подчерта, че при такъв тип заболяване в момента няма как да се сложат ваксини на животните. По думите му такива ваксини няма регистрирани в Европа, т.е. много е трудно тяхното използване.

„Има такава ваксина, която се използва в Турция, но тя е жива. Това е вариант, който вече като сме изтървали нещата, когато голяма територия е залята, тогава вече рестрикциите вече са много силни, забранява се търговия, внос, износ и всичко останало – единственото, което може да се направи е тази ваксина. Това е друг етап, но в момента мерките, които се прилагат, са правилните“.

Всички данни потвърждават диагнозата чума по дребните преживни животни, каза от своя страна проф. Георги Георгиев, който е съавтор на доклада на Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието и храните. Той отговори на спекулациите около документа:

„Целта е да се даде безпристрастна, научно обоснована, правдива оценка на ситуацията и да се съветва. Това е съветващ орган за изпълнителната власт. /…/ Като заключение не сме казали, че няма чума. В никакъв случай не сме пренебрегнали опасността, като сме дали в края на нашата оценка препоръки, изводи и мерки, които трябва компетентният орган да предприеме“.

Проф. Георгиев подчерта, че при първите случаи в Бургаско и Ямболско вирусът е бил все още слабо вирулентен и не е проявявал цялостната картина на заболяването. Тогава имаше само лабораторни потвърждения на заболяването, което все още беше в дисонанс с пълната картина на заболяването, която трябва да очакваме, добави той.

Проф. Георгиев бе категоричен, че и в момента се следи ситуацията и се изготвя допълнение и разширяване на сегашното становище, което ще е готово до няколко дни. Той посочи какви са актуалните наблюдения:

„Заболяването продължава да се развива и все още компетентните органи не са наблегнали достатъчно добре на това откъде е дошло то и как се предава между стопанствата. Хубаво е, че са дошли европейски специалисти“.

Според него е напълно възможно да се появят нови огнища на чумата.

Бившият директор на Агенцията по храните д-р Йордан Войнов е на мнение, че мерките на агенцията са правилни, но има съществени пропуски. Първият е забавянето на излизането на лабораторните резултати, подчерта той и добави мнението си, че действията са изключително бавни. Второто притеснително нещо е допускането на хора около огнищата на заболяването. Тези места е трябвало да бъдат оградени и да не може да преминава никой, смята той. Според него обещаваните от МЗХ обезщетения на животновъдите са малки.

Коментари

Задължително поле