Ветроходи близнаци ще мерят сили в регатата "Тол Шипс"

Роял Хелена

Две двойки ветроходи близнаци от най-високия клас "А" ще мерят сили в тазгодишната черноморска регата "Тол Шипс 2016", която ще финишира на 1 октомври във Варна. Това са 109-метровите руски "Мир" и "Надежда" и родните "Калиакра" и "Роял Хелена".

Стартът на регатата е на 8 септември в Констанца. Двете български баркентини ще отплават от Морска гара ден по-рано и едновременно - точно в 8 часа и 8 минути. В гонките по маршрута Констанца-Новоросийск-Сочи-Варна ще се включат още полски и румънски плавателни съдове от клас "А", както и по-малки от различни държави.

В предишното издание на "Тол Шипс" в Черно море през 2014 г. "Роял Хелена" спечели 5 приза, сред които и първо място в един от етапите, в който изпревари най-големите и бързи ветроходи в света. Година по-рано платноходът се окичи с бронз от генералното класиране на средиземноморското издание на "Тол Шипс". 32-годишната "Калиакра" пък е сред легендарните участници в тези регати, като има в актива си множество награди. Прекосявала е Атлантика, а на борда й са гостували короновани особи и световни лидери.

На родните ветроходи близнаци и тази година плават ученици и студенти практиканти. След близо месец морски гонки те ще бъдат посрещнати на Морска гара заедно с екипажите на още 12 огромни ветрохода. 4-дневната визита на атрактивните кораби ще бъде съпътствана с множество концерти, спортни състезания, парад на екипажите и ще приключи с ефектния парад на ветрилата във Варненския залив. Събитието, което преди 2 г. събра над 300 000 посетители, ще даде финал и на летния сезон в морската столица.

Коментари

Задължително поле