Вечерята след 18 часа не е табу

Не циферблатът, а количеството и съдържанието на вечерята са важни за килограмите.

Въздържанието може да доведе до среднощен глад

Хранете се между 2 и 4 часа преди сън

Правилото, че ако искаш да отслабнеш, не трябва да ядеш след 18 ч., е поредният широко разпространен диетичен мит. Въпросът не е в колко часа точно се храниш, а с какво и в какви количества.

Много знаменитости от шоубизнеса и сферата на изкуствата твърдят, че дължат стройната си фигура на това, че не слагат нищо в уста след 18 ч., до следващата сутрин. Но хранителният режим на актриси и балерини, изработен заради условията, в които работят, не бива да се следва сляпо от хора с други професии, студенти, майки на малки деца, които не си лягат точно в 20 ч., за да изглеждат свежи на другия ден. Затова съветът да не се поема храна след 18 ч. не може да се нарече полезен и универсален, а понякога дори причинява вреди като безсъние, обостряне на хронични заболявания, среднощно хранене и... напълняване.

Ако спазвате подобен режим, обричате организма си на глад през половината денонощие. Така провокирате производството на ензима липопротеин киназа. Неговата висока концентрация привежда метаболизма в авариен режим на работа и, гладувайки, не изгаряте съществуващите мазнини в мастните депа, а трупате нови като запас с първите следващи хапки.

Нощният сън е необходим на организма за неговото възстановяване. Докато спим, тялото ни се труди, привежда в ред клетките си за следващия ден. А за тези “ремонтни работи” са му нужни аминокиселини и мастни киселини. Ако не сме ги набавили чрез храната няколко часа преди сън, организмът ще бъде принуден да “яде” себе си, разрушавайки напълно здрави клетки, за да си набави “строителен материал”. Именно това е най-честата причина за безсънието - ако не сме яли навреме и не каквото трябва, организмът е обречен на мъчително търсене на материал за възстановяването си и не дава възможност на “собственика” си да заспи. Мнозина не издържат и правят среднощни набези до хладилника, а там не хрупат само маруля...

Затова диетолози съветват да се съобразяваме с часа, в който обичайно лягаме да спим, а той е различен за всекиго. Последното хранене трябва да бъде между 2 и 4 часа преди лягане. До 18 ч. да се хранят само хората, които заспиват в 22 ч. Тези, които са пропуснали вечерята по някаква причина, е добре да не си лягат гладни, а час и половина преди сън да изядат белтъците от две сварени яйца или чаша кисело мляко. Така няма да имат тежест в стомаха, а ще осигурят материал за нощните възстановителни работи.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве