Взривиха Великата джамия Ал-Нури в Мосул

Терористи от групировката „Ислямска държава” взривиха известната световна забележителност – Великата джамия на ал-Нури в Мосул, предадоха световните агенции.

Джамията е известна със своето наклонено минаре, наричано още „гърбушкото”.

Историческата забележителност е мястото, откъдето лидерът на групировката обяви „халифат” през 2014 г.

През януари тази година правителството на Ирак обяви, че градът е „освободен” от властта на „Ислямска държава”, но части от него продължават да са под контрола на джихадистите.

Водената от САЩ коалиция, която се бие срещу „Ислямска държава“, не е нанасяла въздушни удари в района, където бе взривена джамията, предаде Ройтерс.

„Ислямска държава“ обвинява американските ВВС за унищожаването на средновековната джамия ал Нури, както и прочутото й минаре.

„Не сме удряли този район“, заяви говорителят на коалицията полковник Джон Дориан.

Взривяването на историческата джамия Ал-Нури в Мосул от „Ислямска държава“ е официално признание за поражението им, заяви министър-председателят на Ирак Хайдар ал Абади, предава РИА Новости.

По думите на иракски военни, вземането на джамията под контрола на правителствени войски, би повлияло негативно на морала на бойците.

Междувременно представителят на УНИЦЕФ в Ирак Питър Хокинс съобщи, че бойци на терористичната групировка „Ислямска държава“ масово избиват деца от семейства, които се намират в иракския град Мосул, предава Интерфакс.

„Те използват децата като средство за водене на война, за да се попречи на хората да напуснат града. Това свидетелства за факта колко катастрофална е тази война“, заяви Питър Хокинс.

Той допълни, че разполага с документи, които доказват, че терористите убиват деца, за да не позволят на мосулските граждани да напуснат града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят