Г-жо Ангелкова, министър на Тома Белев ли сте?

На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

От ръководството на "Албена" АД обявиха амбициозна инвестиционна програма за следващите 3 г., но признаха, че най-големият проблем за повишаването на качеството на продукта е кадровата криза.

Кадровата криза, която от години е най-сериозният проблем на родните хотелиери, и това лято ще бъде туширана с масов внос на работници от чужбина. Освен украинци и молдовци, за първи път на нашето море ще работят и 30 виетнамци.

3-месечна заетост им осигурява Албена чрез директен договор с виетнамски Център за професионално обучение.

“Проектът е пилотен, наетите са предимно студенти, които ще работят като камериери. Ако покажат добри резултати, сътрудничеството ще продължи и за следващия сезон”, съобщи пред “Труд” Маргита Тодорова, търговски директор на “Албена” АД. Според нея не е изключено във виетнамската група да има и мъже, защото противно на общата нагласа и представители на силния пол работят добре като камериери. За пример Тодорова даде група украинци, които миналото лято впечатлили мениджърите с усърдието си при почистването на хотелските стаи.

За виетнамците заплатите у нас вероятно са атрактивни, тъй като в родината им средните възнаграждения са едва 40 долара месечно. Въпреки това азиатските работници в Албена ще са единствените екзотични работници по Северното Черноморие това лято.

В останалите комплекси залагат главно на украинци и молдовци – за помощник-готвачи, готвачи, сервитьори, озеленители, бармани и камериери. Част от чужденците са бесарабски българи, а към останалите няма изисквания да владеят нашия език и затова често се случва български туристи да са смаяни, че трябва да говорят на английски с персонала, признават хотелиери. По неофициални данни сезонните обекти край Варна ще наемат над 2000 чужденци, сред които ще има и беларуси. Причината е, че подобно на нашенци, и украинците се преориентирали към Гърция и Кипър, където заплатите са доста по-високи от масово предлаганите за изпълнителски кадри у нас 600-700 лв.

В Албена, където очакват добър сезон с около 3-5% ръст на туристите, освен виетнамците, ще работят още близо 1200 чужденци и 800 българи от вътрешността на страната. Най-големият в Европа управляван от едно дружество курорт няма проблем с настаняването на сезонните кадри, тъй като разполага с ремонтирана битова база.

Под мотото “Албена – красива по природа”, до 2020 г. там ще бъдат инвестирани близо 150 млн. лв. “Целта ни е след 5 г. курортът да се превърне в целогодишна 4-звездна екологична дестинация”, обясни изпълнителният директор Красимир Станев. Но призна, че проблемът с кадрите е сред най-солидните препятствия за реализацията на този проект. “Ако скоро работещите зад граница в туризма българи не се завърнат, вносът ще расте”, категоричен бе Станев. Другият минус, заради който и най-елитните ни хотелски бази се продават по-евтино, е публичният имидж на България като дву- и тризвездна дестинация, подчерта Радосвет Радев, председател на Съвета на директорите на “Албена” АД. “Реална промоция на качествения роден продукт могат да направят държавните мъже, ако вместо в “Евксиноград”, си организират срещи на високо ниво там, където бизнесът си вади хляба, за да плаща данъци”, посъветва той.

Има интерес
от узбеки и таджики

Наталия Малчева, ТРУД

Гешо Любенов
Гешо Любенов

Интерес да работят по морето у нас проявяват студенти от Узбекистан и Таджикистан. Освен да спестят пари целта им е да добият опит в туризма. Това обясни хотелиерът и собственик на фирма за посредничество при подбор на кадри в туризма Гешо Любенов. Основно по родното море работят украинци и молдовци, както и представители на Беларус и Русия. През миналата година близо 4000 са били наетите от държави извън ЕС в туризма, а през тази се очаква общият им брой да надхвърли 5 000 души. Повечето от тях работят като камериери и сервитьори на блок маса.

50 евро повече за тези
с опит на родното море

Средно 300 евро заплата получават наетите от страни извън ЕС
Наталия Малчева
ТРУД

50 евро повече са склонни да плащат родните хотелиери на служители, които вече са се трудили у нас и през предходни лета, заради опита и полученото обучение за работа в родните курорти. Това обясни за “Труд” хотелиерът и собственик на компания за посредничество при набиране на кадри в туризма Гешо Любенов.

Средната заплата, която се дава на тези камериери, сервитьори, пикола и рецепционисти е 300 евро. Това е двойно повече, отколкото биха взели за същия труд в Украйна например.
Хотелиерите се задължават и да платят транспорта до България, застраховката, настаняването и храненето на тези служители. Част от собствениците им осигуряват и карти за мобилни телефони с интернет.
Тъй като не инвестират предварително в практиката си, много студенти предпочитат да дойдат да се обучават в тънкостите на туризма у нас вместо в Гърция, Турция или САЩ, обясни Любенов.
Работодателите вече имат на разположение и онлайн платформа, на която да разгледат биографиите на потенциалните си служители, снимките им, както и да получат информация дали имат предишен опит в сектора у нас или в чужбина.

През последните години се взеха редица мерки, които облекчиха процеса по наемане на персонал от страни извън ЕС. Престоят им за работа обаче е ограничен на 3 месеца за година. Опцията за удължаване му е сложна и тромава. Така, въпреки че законът го позволява, бизнесът не може да задържи персонала по-дълго или да го наеме и за лятото, и за зимата, обясни Любенов.

Бранимир Миланов:
Търсят стаж в луксозните хотели
И от Азербайджан
искат на практика у нас
Наталия Малчева, ТРУД

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече е постигнала споразумение с Азербайджан студенти от страната на Каспийско море да идват на практика във висококатегорийни хотели в родните курорти. Това съобщи съпредседателят и говорител на организацията Бранимир Миланов. Бизнесът предпочита българските служители, но е принуден да внася кадри отвън, обясни той и бе категоричен, че са нужни още облекчения относно работните визи. При изтичане на документа трябва да има опция той да бъде подновен у нас, обясни Миланов.

В Слънчев бряг
Предпочитат македонците, при тях нямало езикова бариера
МАРИЯ КЕХАЙОВА, ТРУД Бургас

В Слънчев бряг хотелиери и ресторантьори вече кърпят кадрите за сезона. Сред наетите чужденци най-много са украинците и македонците. “Имам 20-22 души от Украйна и македонски студенти. Виждам, че и колегите предпочитат да наемат македонци, защото при тях почти няма езикова бариера”, обясни хотелиерът в курорта Веселин Налбантов. От миналата година при него работят и две тайландки като хостеси. Те са избрани да посрещат гостите, понеже са атрактивни. Родните хотелиери са недоволни, че 15-годишните у нас не могат да работят за разлика от тези в Словакия.”Кучето е заровено в социалното и в образователното министерство”, заключават собствениците.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. АЛЧНОСТТА НА НОВИТЕ БГ ЧОРБАДЖИИ ПОГУБВА ИКОНОМИЧЕСКО-СОЦИАЛНИЯТ ПРОСПЕРИТЕТНА БЪЛГАРИЯ,СТИМУЛИРА ЕМИГРИРАНЕТО НА МЛАДИТЕ,УБИВА ЖЕЛАНИЕТО ИМ ДА СЕ РАЗВИВАТ И ДОКАЗВАТ В РОДИНАТА СИ.ЩЕ НАПЪЛНЕТЕ СТРАНАТА САМО С КАНДИДАТИ,КОИТО ЩЕ МИСЛЯТ САМО КАК ДА СЕ УЗАКОНЯТ ТУК,СЪС СЛЕДВАЩА ЦЕЛ ЕМИГРИРАНЕ В БОГАТИТЕ СТРАНИ НА ЕС С БГ ПАСПОРТ.АМА ГОСПОДА СВЕТИЛА В ПОЛИТИКАТА,ТУРИЗМА И ИКОНОМИКАТА,АМИ И ВИЕ ИМАТЕ ДЕЦА В РОДИНАТА СИ.ПОМИСЛЕТЕ МАЛКО ЗА НЕЯ,А КОСВЕНО И ЗА ТЯХ.КОВЧЕЗИТЕ НЯМАТ ДЖОБОВЕ,БЕШЕ КАЗАНО ОТ ЕДНА ПО УМНА ЖЕНА.

 2. А ПЪК ТОЗИ ГОСПОДИН НАЛБАНТОВ МОЖЕ СПЕЦИАЛНО ДА СИ НАЕМЕ И ТАДЖИЦИ,УЗБЕЦИ И ДРУГИ СРЕДНОАЗИАТСКИ РАБОТНИЦИ,КОИТО СЕ МОЛЯТ ВИНАГИ В ПЕТЪК,НАМАЗЪТ И КИЛИМЧЕТАТА СА С ТЯХ,МИЯТ СИ АНУСА С ВОДА,НО НЕ СИ МИЯТ РЪЦЕТЕ СЛЕД ТОВА И ОБИКНОВЕНО МОГАТ ДА ОТРЕЖАТ НЯКОЯ ДЕТСКА ГЛАВА ЕЙ ТАКА ЗА УДОВОЛСТВИЕ.ПРИМЕРИ МНОГО.ДАНО ДА ВИ ФАЛИРА БИЗНЕСА,РАНО ИЛИ КЪСНО,МРЪСНИ ЧЕНГЕТА И ЧАЛГАРИ ИЛИ ДА ВИ ИДВАТ В ХОТЕЛИТЕ САМО УКРАИНЦИ И ПОЛЯЦИ.

 3. Абе какво разбира рома Любенов от туризъм и и хотелиерство? Колко собствени хотели има или наетите бараки го правят хотелиер? От кога е станал манго разбирач и в посредничество аз набиране на персонал? Вечно дължи пари на някого, вечно лъже и мами, кой хотелиер му има доверие?

 4. Абе какво разбира рома Любенов от туризъм и и хотелиерство? Колко собствени хотели има или наетите бараки го правят хотелиер? От кога е станал циглата разбирач и в посредничество аз набиране на персонал? Вечно дължи пари на някого, вечно лъже и мами, кой хотелиер му има доверие?

 5. Да наистина тези главанаци и крадци откраднали от „залъка“ на
  българина по време на НАЦИОНАЛНИЯ ГРАБЕЖ създаден при
  управлението на Ф.Димитров, Костов и Сакскобурготски сега ще
  докарат всякаква „измет“ от четирите краища на света, чиято
  тяхна истинска цел ще бъде да придобият български паспорт
  /сключването на фиктивни бракове срещу заплащане с българки
  ще станат масово явление в близко бъдеще/, след което като термити
  да могат да отидат да живеят и работят в някоя друга западноевропейска страна !

 6. Е как може да съберете на едно място такава сериозна организация като Албена с неграмотни мошеници?

 7. А защо само в „Албена “ ? В София няма ли скитащи и безпризорни КУЧЕТА ?

 8. А защо само в “ Албена “ ? В София нима няма СВОБОДНО РАЗХОЖАЩИ се кучета ?

 9. Цял месец бачкане и само 300 евро?!?! Бедните ми разни виетнамци,таджики,украинци и т.н. За тия пари няма даже да кажа ,,здравей’’ на миризливия, лъжливия, крадливия и мошеник ганьо!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.