Тъкмят рецептата за бира със светена вода Кехлибарената течност ще се казва A-Men

Проф. Кантарджиев: Тирговият комар не пренася тропически вирусни инфекции

Русия и Турция може да правят заедно С-400

Тръмп: Вашингтон работи с Исламабад за слагане на край на войната в Афганистан

Не забраняват фермерските пазари Има заповед за спиране на продажбите на свинско месо и месни продукти

Кубрат Пулев си върна боксовия лиценз в САЩ

Бул. „Витоша” e №3 по ръст на наемите Цените са се повишили с 8,3% в рамките на една година

Макрон: 14 страни-членки на ЕС се споразумяха за нов „механизъм за солидарност“ за мигрантите

Бурджу Йозберк е красива и талантлива

Цените на петрола се повишиха

НАП спира временно 6 електронни услуги Няма достъп до обявите за продажба на имущество на длъжници

Имам ли право на майчински, ако ме съкратят в срока за изпитване

Откриха тухла с печат с името на римския консул Марулус в древния град Нове Уникалната находка датира от 184 година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 юли 2019

Румен Петков: Може да се очаква взаимодействие на АБВ с БСП на местните избори

Вижте какви нови забрани предвиждат промените в закона за шума

Увеселителните заведения, които вдигат твърде висок шум, или пускат силна музика през нощта, рискуват да загубят скъпата си озвучителна техника. Според приетите днес от парламента промени в Закона за защита от шума в околната среда, тя ще подлежи на изземване като веществено доказателство при съставянето на акта, установяващ нарушението.

„С издаването на наказателното постановление се отнемат в полза на държавата вещите, принадлежащи на нарушителя – физическо лице, юридическо лице или едноличен търговец, послужили за извършване на нарушението“, гласи един от новите текстове, приети на второ четене.

Депутатите вкараха озвучителната техника в дефиницията за източниците на „шум“, като я допълниха с термина „механични и електронни озвучителни средства“.

Новост в закона е и определението за „озвучаване“ – излъчване на звук в околната и жизнената среда, предаван чрез механични и електронни озвучителни средства и/или чрез гласово звукоизвличане и пеене.

С промените се забранява работата и зареждането със стока на търговски и производствени обекти, разположени в жилищни сгради, за времето между 23,00 и 8,00 ч.

Забранява се озвучаването на открити площи в жилищните зони и курортите между 14,00 и 16,00 ч. и между 23,00 и 8,00 ч. с изключение на гарите на различните видове транспорт. Изключения ще се допускат при провеждане на обществени мероприятия на открито – събрания, митинги и манифестации.

Извън забраната попадат също моторните превозни средства със специален режим на движение и сиренно-известителната система.

В разрешените часове пък озвучаването ще може да се извършва само с озвучителна техника, която има монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука така, че да не се допуска шум над граничните стойности.

Те ще бъдат определени с наредба от министъра на здравеопазването, съвместно с министъра на околната среда и водите. Тя трябва да дефинира показателите за шум в околната среда, отчитащи степента на дискомфорт през различните части на денонощието, граничните стойности на показателите за шум в околната среда и в помещенията на жилищни и обществени сгради, както и методите за оценка на вредните ефекти от шума върху здравето.

Наредбата трябва да бъде публикувана на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.