Каракачанов: В управляващата коалиция има напрежение, но не е голямо Вицепремиерът недоволен заради забавянето на важни точки от управленската програма

26 са вече жертвите на коронавируса в Иран

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 27 февруари 2020 г.

Гешев: Призивите за конституционни промени с цел отслабване на прокуратурата са в интерес на престъпниците

Кейт Мидълтън замени високите токчета с маратонки

Лекари от бургаска болница оперираха германка Жената страда от синдром на Лериш

Изкупиха термометрите в Търново заради коронавируса Търновци масово отменят пътувания зад граница

Папа Франциск отмени литургия заради „лека болест“

Дейвид Бекъм: Виктория ми даде номера си след няколко питиета

Три случая на коронавирус в Гърция

Мерят температурата на събития в София с термокамери

Иззеха нерегистрирана колекция от 970 монети

Шумен получава 3 млн. лв. за стадион от правителството

Емил Димитров: 40% от ВиК дружествата у нас работят без разрешително

Съдът реши: Васил Божков и Георги Попов ще бъдат задържани за 72 часа, ако се върнат у нас

Вижте кой е в първата десетка на „зелените“ милиардери Агенция Bloomberg обяви най-успешните бизнесмени в зелената икономика

В борбата срещу промените на климата днес някои правят многомилиардни състояния. Агенция Bloomberg обяви най-успешните бизнесмени в зелената икономика. Съвкупният доход на компаниите и бизнесмените достигна $ 61 милиарда в края на 2019-а.

Първи в този „зелен“ печеливш бизнес са четиримата собственици на китайската компания CATL, която произвежда батериите за електрическите превозни средства, произведени от Daimler, Toyota, BMW и Volvo. Състоянието й се оценява на $ 16,7 милиарда.
Следващ в списъка е основателят и ръководителят на производителя на електрически автомобили Tesla, американецът Илон Мъск. Състоянието му се оценява на $ 14,6 милиарда.

Третото място е за немецът Алоис Вобен със състояние от $ 7,3 милиарда. Неговата компания Enercon е основана през 1984 г. и произвежда турбини за производство на електроенергия от вятърна енергия. Enercon инсталира над половината от всички нови ветрогенератори в Германия през 2018-а.

Австралиецът Антъни Прат заема четвъртото място. Той е собственик на австралийската компания Visy Industries и американската Pratt Industries, произвеждаща рециклирана хартия и опаковъчни материали. Състоянието й е оценено на $ 6,8 милиарда. Двете компании притежават собствени електроцентрали и снабдяват производството с чиста енергия.

Китайските компании Longi (на пето място) и Hangzhou First Applied Material (на седмо място) работят в областта на слънчевата енергия. Longi произвежда монокристални соларни панели и задоволява една четвърт от световното търсене на пазара, докато Hangzhou First Applied Material произвежда филмовото покритие за соларните панели. Според данните, компанията контролира над половината от световния пазар в този сегмент.

Шестото място е за испанеца Жозе Мануел Ентреканалес. Неговата компания Acciona се преустрои от областта на строителството в производител на електроенергия, използвайки енергията от вятър, слънце, вода, биомаса и термални източници. Компанията произвежда електроенергия за снабдяване на 6 милиона домакинства. Състоянието й се оценява на € 2,9 милиарда.

На осмо място е китаецът Ван Чуанфу ($ 2,4 милиарда) и неговата компания BYD, най-големият производител на електрически автомобили в Китай.

Тайландската компания Energy Absolute е на девето място. Тя произвежда биодизел, а също така създаде и стартира производството на първия електрически автомобил в страната.

Списъкът се затваря от американската Nikola Motor, специализирана в производството на автомобили с двигатели, работещи с водород.

Според Bloomberg въглеродната икономика все още доминира в света. Притежателите на технологичните и традиционните автомобилни концерни и петролните компании съставляват повече от една четвърт от 500-те най-богати хора в света. Саудитският петролен концерн Saudi Aramco е най-скъпата компания в света днес и нейната капитализация възлиза на $ 1,8 трилиона.

(Превод за „Труд“ – Павел Павлов)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.