Вижте кървавото писмо, с което напусна зам.-кметът на "Младост" Никола Вапцаров (Факсимиле)

Бившият заместник не е учуден от ареста на Иванчева

"Г-жо Иванчева, Вие спряхте "Младост", но не и строежите в "Младост". Общината не работи и служителите, които работят в нея, работят в страх. Страх, че когато Ви дават преписка, вие не можете да осмислите написаното в нея..."

Това пише в мотивите към оставката си бившият зам.-кмет на столичния район "Младост" Никола Вапцаров, който миналата година. Писмото му е адресирано до кметицата Десислава Иванчева.

Вчера при акция на комисията "Антикорупция" в центъра на София. Бившият зам.-кмет разказа пред „Труд“, че не е учуден от ареста на кметицата с обвинение за подкуп. „Не съм учуден от това, което се случи и имайки пред вид това, че аз още миналата година изнесох информацията, че тя изнудва и притиска служители на общината, и инвеститори в района“, каза Вапцаров.

С напуснакенто му подкрепилата Иванчева на изборите за кмет партия „Нормална държава“ остана без представител в общината. Още тогава, пред “Труд”, Вапцаров сподели, че процесът на работа в общината не върви добре благодарение на кметицата. Разказа как тя не е спазила предизборните си обещания и не разследвала незаконни строежи. Иванчева бавела документите на гражданите, а те идвали в общината да търсят правата си с адвокат. Вапцаров каза още, че кметицата издава заповеди, които противоречат на наредбите. Според него тя няма диалог със Столична община, инвеститорите, и със собствените й служители, които плаши с уволнение. Кметицата излъгала, че има висше образование дори партията, която я подкрепяла.

"С една причудлива комбинация от чиста проба некомпетентност и жажда да си осигурите втори мандат, Вие погазихте и каузата на Зелен Младост. Вие забравихте защо бяхте избрана и с каква задача бяхте номинирана от избирателите", писа Вапцаров. "Трябва да признаете пред себе си, че ви нямате интелектуалните и лидерски качества да ръководите такова ведомство", добави той при напускането си.

Днес той обясни пред "Труд", че администрацията на Иванчева е оказвала натиск при санирането на блокове в района. Подадена е била жалба до прокуратурата от човек от комисията за саниране в общината. Обвинението е срещу зам.-кмета Биляна Петрова, че тя е оказвала натиск, за да се избере конкретна фирма при работата по 304 блок.

Имало е също и проблем с доставката на храни за детските заведения в района. „Трябваше да се организира търг за изхранване на детските градини и училищата за 2017 г., но те не успяха да го проведат навреме. Не успяха да пуснат тръжната документация. Така провалиха цялата обществена поръчка. По този начин се наложи доставките да изпълнява предишната фирма, която беше избрана чрез корупционна схема, което беше доказано от АДФИ. Те съставиха актове по случая на предишната кметица. Същата некоректна фирма през 2017 г. доставяше храни благодарение на Иванчева“, обясни Вапцаров.

Според бившия зам.-кмет, Иванчева поставала и условия на инвеститорите, за да им състави съгласуване на проекта. За да си получат документа те трябвало, по думите му, да извършат определени действия за общината. На практика обектите на инвеститори са били възпрепятствани, ако те не вложат пари в посочен от Иванчева ремонт на детска градина например. Кметицата посочвала и кои фирми да изпълняват тези ремонти, твърди Вапцаров.

„Въпросния Петко Дюлгеров, който е арестуван вчера заедно с Иванчева в общината не се ползва с добра репутация. Знае се, че той е участвал и преди в такива схеми и неслучайно преди години ГЕРБ свали доверието си от него“, каза още Вапцаров. Той е на мнение, че порочните практики, в които Дюлгеров е участвал, са продължили при кмета Иванчева.

Коментари

Задължително поле