Виктор Орбан - Хусарят на покрива

Европейският съюз се нуждае от нова стратегия за войната в Украйна, тъй като санкциите срещу Москва не проработиха, каза унгарският премиер Виктор Орбан в събота. “Необходима е нова стратегия, която трябва да съсредоточи мирните преговори и изготвянето на добро мирно предложение... вместо спечелването на войната”, каза Орбан в реч в Румъния. Орбан, преизбран за четвърти пореден мандат през април, повтори, че Унгария - член на НАТО - ще остане настрана от войната в съседна Украйна.

Орбан е изправен пред най-тежкото си предизвикателство, откакто пое властта през 2010 г., с двуцифрена инфлация, слаб форинт и все още задържани фондове на ЕС на фона на спора с Брюксел относно демократичните стандарти. Орбан настоя, че Унгария не желае да подкрепи ембаргото или ограниченията на ЕС върху вноса на руски газ, тъй като това би подкопало нейната икономика, която е около 85% зависима от вноса на синьо гориво от Русия. Според Орбан западната стратегия за Украйна е изградена върху четири основни сценария - че Украйна може да спечели война срещу Русия с оръжия на НАТО, че санкциите ще отслабят Русия и ще дестабилизират нейното ръководство, че санкциите ще навредят на Русия повече от Европа и че светът ще се нареди в подкрепа на Европа.

Орбан каза, че тази стратегия се е провалила, тъй като правителствата в Европа се сриват “като домино”, цените на енергията са скочили и сега е необходима нова стратегия. “Ние седим в кола, в която са спукани и четирите гуми: абсолютно ясно е, че войната не може да бъде спечелена по този начин”, каза Орбан. Според него Украйна никога няма да спечели войната по този начин “просто защото руската армия има асиметрично господство”.

“Трябва да постигнем ново споразумение с Европейския съюз, тези финансови преговори са в ход и ще постигнем споразумение”, каза унгарският премиер. Спорът за милиарди евро фондове на ЕС натежа на форинта през последните седмици, тъй като инвеститорите продаваха валутата на фона на влошаващите се глобални настроения, принуждавайки правителството на Орбан да обяви стъпки за съкращаване на бюджетния дефицит и премахване на дългогодишни ограничения на цените на газа и цените на електроенергията за домакинствата с по-висока консумация, коментира в анализ Ройтерс. Орбан каза, че запазването на таваните на цените би струвало над 2 трилиона форинта (5,15 милиарда долара) на бюджета само тази година.

Преди седмица унгарските депутати приеха резолюция, в която призоваха за ограничаване на правомощията на парламента на Европейския съюз с аргумента, че той е довел демокрацията в Европа до “задънена улица”.

Резолюцията, приета от членовете на управляващата в Унгария партия, “Фидес”, препоръчва на националните парламенти да се даде възможност да налагат вето на всички законодателни актове, предложени на равнище ЕС, като по този начин се намали законодателната власт на Европейския парламент.

В нея също така се посочва, че депутатите от ЕС трябва да бъдат назначавани от националните парламенти, вместо да бъдат избирани от избирателите на съответните държави, както е сега.

“Европейската демокрация трябва да бъде изведена от задънената улица, в която я е вкарал Европейският парламент”, се казва в резолюцията. “Европейският съюз трябва да се промени, защото не е подготвен за предизвикателствата на нашето време.”

Което пък ни връща на Виктор Орбан. Унгарският премиер е роден на 31 май 1963 г. в село Алчутдобоз, окръг Секешфехервар, но практически израства в съседното село Флечут. Родителите му са протестанти-калвинисти по вероизповедание. Като малък играе много футбол и мечтае да стане нападател. Днес вече като едноличен лидер на страната, Орбан построява стадион за 4 хиляди души във Флечут, както и създава международна школа по футбол.

През 1981 година завършва гимназия в Секешфехервар в паралелка с разширено изучаване на английски език, а след това следва право в “Лоранд Йотвьош”, Будапеща. Сам дава пример в битката с демографската криза. Орбан има пет деца, при това само от една жена - (Рахел, Гашпар, Шара, Роза, Флора). Той е един от основателите на политическа партия ФИДЕС на 30 март 1988 г.

Шеметната кариера на Орбан тръгва през пролетта на 1989-а, след доста емоционална реч на “Площада на героите” в Будапеща. Месеци преди да падне Берлинската стена, бъдещият премиер настоява за изтегляне на съветските войски от Унгария и за свободни избори. Младият политик е забелязан от зараждащата се опозиция, подкрепяна от бъдещия му враг номер едно - Джордж Сорос, които го изпращат да учи политика в Оксфорд.

 

 

Бори се срещу супер-държава в ЕС

Виктор Орбан препотвърди намерението си да се противопостави на стремежа на ЕП към “все по-тесен съюз”, тоест отслабването на ролята на държавите-членки по пътя към федерална европейска супердържава. Според него поредицата от конференции за бъдещето на Европа не е била за демократичен диалог, както инициаторите ни накараха да вярваме, а е послужила като инструмент за цели, насочени към демонтиране на националния суверенитет и увеличаване на властта на бюрократите в Брюксел.

Даниел Деме, унгарски журналист

 

 

Въведе “нелиберал­ната” ера

След избирането му през 2011 г. Орбан и неговата партия ФИДЕС доведоха унгарската политика до това, което той нарича “нелиберална” ера - предполагаема демокрация, която отнема правата на малцинствата и улеснява управлението на мнозинството. Орбан престрои политическите институции, за да служат на интересите на неговата администрация - включително прекрояване на избирателни райони, за да се увеличи максимално влиянието на гласоподавателите на ФИДЕС. Голяма част от успеха на Орбан се дължи на контрола, който той е придобил върху общественото мнение чрез господство в медиите, изкуствата и културата.

Елизабет Грейди, американски културолог

 

 

Единствен смята Зеленски за враг

Руската инвазия в Украйна временно разстрои предизборната кампания на управляващата партия (б. р. - в края на март), но бързо успя да се възстанови. ФИДЕС даде да се разбере, че е на страната на мира и настоя, че докато е на власт, няма да бъде позволено смъртоносно оръжие да преминава през Унгария, никакви мироопазващи войски няма да бъдат изпращани в Украйна и няма да бъдат налагани санкции, които биха могли да изложат на риск енергийните доставки. Унгарското правителство е единственото в ЕС и НАТО, което не смята Влодимир Зеленски за герой, а за враг.

Дора Дисери, журналист, Дойче Веле

 

С Тръмп и Меркел нямаше да има война

Според Виктор Орбан няма шанс за мирни преговори между Москва и Киев. “Тъй като Русия иска гаранции за сигурността си, тази война може да свърши само с мирни преговори между Русия и Америка”, каза унгарският лидер. Орбан добави, че конфликтът в Украйна е нямало да избухне, “ако президентът на САЩ все още беше Доналд Тръмп, а канцлер на Германия - Ангела Меркел”. Орбан добави, че заплахата от икономическа рецесия е надвиснала над цяла Европа, което също представлява риск за икономиката на Унгария. Анализаторите прогнозират, че растежът на БВП ще се забави до около 2,5% през следващата година.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети