Виктор Стоянов за поруганите гробове в Северна Македония: Костите на дедите ни са унищожени

Кадър от bTV

От двете военни гробища са останали само каменни паметници, на които пише, че това са военни гробища на българската армия. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV Виктор Стоянов - председател на фондация "Македония".

Както "Труд" писа костите на близо 400 български войници, загинали в Първата световна война, са изринати от две масови погребения заради строителството на магистрала край село Дреново, близо до град Кавадарци в Северна Македония.

Вчера евродепутатът Ангел Джамбазки сигнализира ЕК и лично нейния председател Урсула фон дер Лайен за поругаването на българските гробове.

Виктор Стоянов припомни, че тези две военни гробища са официално регистрирани в министерството на отбраната на република България и са в памет на близо 400 български войници, загинали през Първата световна война за свободата на българите в Македония. "Костите на нашите деди са унищожени и разпилени. Там са погребани млади войници", отбеляза Стоянов.

За случая са уведомени външното ни министерство, министерството на отбраната, както и посолството ни в Скопие. "Очакваме ООН да направи разследване и да установи нарушена ли е Женевската конвенция от страна, която я е подписала. Това е отговорност изцяло на РС Македония", смята Виктор Стоянов.

По думите му санкциите, които са предвиждат по Женевската конвенция са индивидуални те са парични, а при по-сериозни нарушения може да се стигне до Трибунала в Хага, а в общ план страната може да изгуби членството си в ООН.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Нормален човек

    Благодаря Ви отново за отличната статия!!! Моля Ви, искайте интервю с Фон дер Лайън и оня чичка по разширяването. Нека да отговорят за станалото публично.

Още от България