Папа Франциск смени дългогодишния главен редактор на вестника на Светия престол

Електронната идентификация за българските лични документи се отлага за 2020 г., решиха депутатите

Президентът Радев наложи вето на промени в НПК

Ценко Чоков: Охранители на зам.-главния прокурор Иван Гешев ме снимаха в заведението

Тръмп: Не строим бетонна стена по границата с Мексико, а художествено оформена конструкция

Бивш затворник отива на съд за отвличане

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обявени за издирване в сайта на Интерпол

Почина американската актриса Пени Маршъл

Жената на Ценко Чоков: Съпругът ми е влязъл в заведението, за да си купи храна за вкъщи

Медицинският факултет не бива да бъде разрушаван с лека ръка, заяви Даниел Вълчев

САЩ продават на Турция зенитноракетни комплекси „Пейтриът“ за 3,5 млрд. долара

Дипломатическите комуникации на ЕС са били прихванати от хакери

Анатомия на една икономическа криза В САЩ почти всички значими рецесии в последно време са предхождани от обърнати лихвени криви

Кой и защо ще остане последен, когато някой ден ЕС се разпадне?

Орбан: Няма да подпишем договор, който признава, насърчава и финансира миграцията на международно ниво

ВиК-директор доайен издаде книга

Най-дългогодишният ВиК-директор инж.Светлозар Дамянов от Шумен излезе в пенсия и обобщи опита си в книжка

„Водни размисли“ инж.Светлозар Дамянов излял за 2 месеца

Най-дългогодишният директор в системата на ВиК у нас инж.Светлозар Дамянов от Шумен издаде книга. „Водни размисли“ спецът хидроинженер излял за два месеца точно на прага на пенсионирането си. Книжката е от толкова страници, колкото са и годините вярна служба на Дамянов. От 1984 г. той е главен инженер на ВиК-Шумен, а на следващата станал директор. Така с малки прекъсвания до миналата седмица 18 ноември. Не е броил колко премиери е сменил, но когато кариерата му стартирала на власт още бил Тодор Живков, а кубик вода струвала жълти стотинки. В началото жителите и промишлеността на Шуменско потребявали по 32 млн. кубика вода годишно, сега им стигат 7 млн.

Инженерът имал две големи желания – да се построи пречиствателна станция за отпадни води и за питейни. Три десетилетия били нужни за пъвото – стартовото стъпало открил с министър Долорес Арсенова, трето последно на 8 октомври т.г. с Ивелина Василева и премиерът Бойко Борисов. Втората му мечта за пречистване на питейната вода също е на път да се сбъдне – има избран изпълнител, който ще готви проекта.

ВиК-шефът казва, че в този сектор винаги е било трудно, а хората са най-чувствителни към авариите, когато чешмите им пресъхнат. Наред с изнурителната работа в калта на равно с работниците, е описал и комични случки. Учителка, приятелка на майка му, позвънила по телефона с гореща молба и признание, че си е боядисала косата: „Моля те пусни само на мен за малко водата, че трябва да отивам на учителски съвет“.

Инжинерът признава и как посрещнали кубинска делегация, дошла да се запознае с диспечеризацията на водоснабдяването в Шумен. За лош късмет изникнал софтуерен проблем, отвъртяли бушоните и се извинили, че токът е спрял. После ги завели на ресторант, там наистина угаснал тока и затвърдил алибито. Късно вечерта софтуерния гаф бил отстранен и кубинците видяли диспечеризацията, но съжалили българите, че често им гасне тока.

Сред пословичните случки е и тази с прочутия пелин от Шумен, който изпращали по влак до София, но жепейците като усетили елексира го заменили с вода. За да стигне следващата пратка до софийските му колеги на тубите сложили надпис „внимание – вода за радиологично изследване“.

Инж. Дамянов е категоричен, че опитът не може да се пенсионира, вече има няколко предложения за работа, но първо ще си отдъхне.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.