Проф. Огнян Герджиков: „Няма такава държава” намеква отричане на държавността

Затварят пътя към Бургас, изправят ТИР

Борис Бонев за данъка за колите в София: Принципът „замърсителят плаща“ се прилага от почти всички държави в Европа

По случай 5О-ата си годишнина „Главболгарстрой“ отвори представителен офис в Брюксел­­­

Гръцките мобилни оператори увеличават data, цените падат

Премиерът Борисов към студентите: Днес се забавлявайте добре, а от утре учете, за да имате мечтаното бъдеще

Гърция oтпуcкa eднoкрaтнa пoмoщ oт 700 eврo зa бeзрaбoтни и хoрa c ниcки дoхoди, касае и българи

Три пъти над нормата фини прахови частици за последното денонощие Продължават извънредните проверки за нерегламентирано горене на отпадъци

Връчиха наградите „Георги Черняков”

Медведев: Русия не може да спре доставките на газ през Украйна

Защо порно звездите се изповядват най-бързо?

Украйна постигна споразумение с МВФ за заем от около 5,5 милиарда долара

Засилено полицейско присъствие в курортите и по пътищата на студентския празник

Челна катастрофа между кола и автобус край Сливница

Повече слънце днес

ВиК-директор доайен издаде книга

Най-дългогодишният ВиК-директор инж.Светлозар Дамянов от Шумен излезе в пенсия и обобщи опита си в книжка

„Водни размисли“ инж.Светлозар Дамянов излял за 2 месеца

Най-дългогодишният директор в системата на ВиК у нас инж.Светлозар Дамянов от Шумен издаде книга. „Водни размисли“ спецът хидроинженер излял за два месеца точно на прага на пенсионирането си. Книжката е от толкова страници, колкото са и годините вярна служба на Дамянов. От 1984 г. той е главен инженер на ВиК-Шумен, а на следващата станал директор. Така с малки прекъсвания до миналата седмица 18 ноември. Не е броил колко премиери е сменил, но когато кариерата му стартирала на власт още бил Тодор Живков, а кубик вода струвала жълти стотинки. В началото жителите и промишлеността на Шуменско потребявали по 32 млн. кубика вода годишно, сега им стигат 7 млн.

Инженерът имал две големи желания – да се построи пречиствателна станция за отпадни води и за питейни. Три десетилетия били нужни за пъвото – стартовото стъпало открил с министър Долорес Арсенова, трето последно на 8 октомври т.г. с Ивелина Василева и премиерът Бойко Борисов. Втората му мечта за пречистване на питейната вода също е на път да се сбъдне – има избран изпълнител, който ще готви проекта.

ВиК-шефът казва, че в този сектор винаги е било трудно, а хората са най-чувствителни към авариите, когато чешмите им пресъхнат. Наред с изнурителната работа в калта на равно с работниците, е описал и комични случки. Учителка, приятелка на майка му, позвънила по телефона с гореща молба и признание, че си е боядисала косата: „Моля те пусни само на мен за малко водата, че трябва да отивам на учителски съвет“.

Инжинерът признава и как посрещнали кубинска делегация, дошла да се запознае с диспечеризацията на водоснабдяването в Шумен. За лош късмет изникнал софтуерен проблем, отвъртяли бушоните и се извинили, че токът е спрял. После ги завели на ресторант, там наистина угаснал тока и затвърдил алибито. Късно вечерта софтуерния гаф бил отстранен и кубинците видяли диспечеризацията, но съжалили българите, че често им гасне тока.

Сред пословичните случки е и тази с прочутия пелин от Шумен, който изпращали по влак до София, но жепейците като усетили елексира го заменили с вода. За да стигне следващата пратка до софийските му колеги на тубите сложили надпис „внимание – вода за радиологично изследване“.

Инж. Дамянов е категоричен, че опитът не може да се пенсионира, вече има няколко предложения за работа, но първо ще си отдъхне.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.