ВиК Йовковци” стартира ремонт на помпените станции в община Свищов

Мащабна работа по ремонтиране и освежаване на помпените станции на територията на община Свищов започна ръководстото на „ВиК Йовковци” ООД-Велико Търново. Веднага след поемането на дружеството от новия екип е сформирана група, която да установи състоянието, в което то се поема. Направен е подробен снимков материал. Проверката установява, че състоянието на базите е занемарено, дори безобразно – не крият възмущението си от новото ръководство.

"Веднага бе взето решение да започнем основни ремонти на помпените станции", заяви Румен Линев, началник на район Свищов към „ВиК Йовковци”.

Първият етап от дейностите включва ремонт на покривните конструкции и на външната фасада към помпените станции. Освен това е предвидено обновяване на санитарно-охранителната зона около помпените станции. На следващ етап ръководството на дружеството предвижда подмяна на дограмата и вътрешно освежаване на сградите.

"Целта е да се въведат съоръженията в такъв вид, съобразно хигиенните норми за подаване на питейна вода",  уточни Румен Линев.

Той съобщи, че е изготвен проект за подмяна на помпените агрегати и необходимото управление към тях – за всички населени места в общината.

Проектът на „ВиК Йовковци” предвижда ремонт на шест помпени станции – в Козловец, Морава, Хаджидимитрово, Стара помпена станция – Вардим, станциите „Караджан” и „Заводска” в село Овча могила.

На помпена станция „Караджан” вече е извършена хидроизолация на покрива, в Хаджидимитрово е подновена покривната конструкция на станцията. Ремонтни дейности вече се извършват и на Стара помпена станция – Вардим.

Кметът на Морава Георги Георгиев съобщи, че засилен ремонт се извършва и на станцията в това село. Той изрази благодарността си от сериозните намерения на дружеството.

Основната помпена станция в с. Морава е построена през 1969/70 г. и до ден днешен никога не и е извършван такъв голям ремонт – коментира Георги Георгиев. – Оградата бе изоставена, почупени бяха част от циглите.

В тази връзка ние направихме среща с кмета на Свищов Генчо Генчев и управителят на „ВиК Йовковци” ООД инж. Димитър Владов. Обещаха ни, че ще започне ремонт първо на помпените станции в населените места. Важно е, когато се види един такъв обект, да се знае, че е санитарно-охранителна зона. Да е ясно, че там е чисто и приветливо, защото това е водата, която се подава към населеното място. Бях много приятно изненадан, че толкова бързо започна ремонта. Първо ще бъде подменена покривната конструкция. Вече са махнати старите цигли. Подготвени са нови улуци. На втори етап ще се подмени и дограмата, предстои и боядисване отвътре. Изпокъсаната ограда, която е с ръждясала мрежа, както и коловете отстрани – всичко ще бъде сменено – уточни още Георги Георгиев.

Кметът на Морава изрази благодарността си от добрата съвместна работа с екипа на „ВиК Йовковци” и Община Свищов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони