София има нужда от два пъти повече нови жилища Нарастването на заплатите прави покупката на дом по-лесна

Калоян Паргов: Две години чакам анализ на причините за липсата на шофьори в градския транспорт

Банков скандал тресе Скандинавия След Дания и Швеция е замесена

Административният съд прекрати делата по жалби на роми от Войводиново

Бойко Борисов: Няма да позволим на БСП отново да фалират банки и ние да им ги оправяме През юли България ще влезе в чакалнята на Еврозоната, заяви премиерът

Белгия си търси дълговете от Кадафи Брюксел предлагал на Триполи съмнителна схема

Български производител вдига завод за над 40 милиона лева във Враца

Министърът на туризма награждава победителите от конкурса за детска рисунка „Моята ЕДЕН дестинация в България“

Джендър диверсия в българското училище Платформата за дигитализация е достигнала до 900 школа у нас

Мадуро затвори границата с Бразилия, за да спре хуманитарна помощ

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 февруари 2019

Осем съдии задържани в Литва

Германската икономика се нуждае от около 260 хил. чужденци

100 лв. глоба грози продавачи на кукуряк

Ученичка критикува лидерите на ЕС заради замърсяването на въздуха

Виле Итала – Човекът от ОЛАФ

Европейската комисия обяви решението си миналата седмица да назначи досегашният дългогодишен член на Европейската сметна палата финландският политик Виле Итала за директор на Службата за борба с измамите към Еврокомисията, позната с абревиатурата си от френски език – ОЛАФ. В окончателната надпревара за поста участва и бившият български външен министър и евродепутат Ивайло Калфин.

Предсрочната процедура по избор на нов генерален директор на ОЛАФ се наложи след като досегашният титуляр на поста, италианецът Джовани Кеслер, беше изненадващо назначен в края на юли 2017 г. за директор на Службата за контрол на митниците и борба с монополите на Италия. Приблизително шест месеца преди изтичането на седемгодишия му мандат начело на ОЛАФ. Ход, с който вероятно трябваше да се избегне по-голям скандал, след като Кеслер заплаши в началото на миналата година да съди Европейската комисия. Която през 2015 г. свали имунитета му от съдебно преследване по искане на прокурорите на Кралство Белгия. Последните с претенции към генералния директор на ОЛАФ, свързани с нелегално подслушване на телефонни разговори около разследването, довело през 2012 г. до оставката на тогавашния европейски комисар по здравеопазването Джон Дали. Който бе намесен в съмнителна афера с търгуване със служебно положение, включваща познат нему бизнесмен, поискал подкуп от 60 млн. евро от известна швейцарска цигарена компания, в замяна на промяна на европейска регулация върху конкретен вид тютюн. И понеже до последно не стана ясно “кой кум, кой сват и кой на булката брат” в цялата каша, никой не обича да си я припомня много публично, особено едни конкретни хора в Брюксел.

С тази предистория на ум, новината че Европейската служба за борба с измамите има нов генерален директор става по-интересна, съгласете се?! От единствено, че българският кандидат за позицията не е успял да получи необходимата подкрепа, за да го одобрят еврократите. Последното предадено у нас в най-различни опростени трактовки, едва ли не като добавен шум към завършващото Европредседателство. Какво да се прави – свободно слово!

Иначе “Задкулисната борба за влияние на големите европейски политически семейства на всяко едно ниво в администрацията на ЕС” си е постоянен подривен фактор в “Брюкселския балон” и отвъд. Която борба, както предполагате, се води особено ожесточено за подобни високи отговорни позиции като генералният директор на ОЛАФ. Различни медии извън България, които проявиха интерес към новото назначение, обърнаха и внимание както на това, че специалният съветник на европейският комисар по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер Ивайло Калфин не е бил избран за поста, така и на факта, че с избирането на Виле Итала Европейската народна партия (ЕНП) увеличава контрола си върху най-високите постове в ЕС.

И то в случая върху такъв, който няма да се повлияе от резултата от европейските избори догодина, но човекът на него ще е един от Церберите, които ще бдят зорко върху изпълнението и прилагането на следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС (2020-2027), с новите й условия, които тепърва ще се доуточняват. А дали България, докато е ротационен председател на ЕС, е можела и трябвало ли е да лобира по някакъв начин (активно или дискретно) за своя кандидат за директор на ОЛАФ по време на процедурата – прочети предходният абзац и събери две плюс две!

Но да се върнем на Виле Итала. Новият генерален директор на Европейската служба за борба с измамите е роден на 10 май 1959 г. в градчето Луумаки, във финландската провинция Южна Карелия. Завършва право през 1989 г. и полага адвокатска клетва три години по-късно. По достъпната информация за живота му можем да предложим, че това се е случило в историческия финландски град Турку, където от средата на 1980-те до средата на 1990-те Итала е общински съветник. През 1995 г. е избран за депутат в парламента на Финландия от партията Национална коалиция, където остава несменяем до 2004 г. В периода 2000-2003 г. е министър на вътрешните работи на Страната на хилядата езера във второто правителство на Пааво Липонен. В този период (през 2001 г.) е избран за председател на партията Национална коалиция – пост, който отстъпва през 2004 г. на бившия министър-председател на Финландия и настоящ еврокомисар по въпросите на заетостта, и зам.-председател на ЕК Юрки Катайнен. Същата година Виле Итала е избран за член на Европейския парламент и преизбран през 2009 г. Заместник-председател е на парламентарната фракция на ЕНП между 2004 и 2007 г. От началото на 2013 г. Итала е член на Европейската сметна палата.

 

Падал е жертва на сатирата

Когато пред 2004 г. Виле Итала подава оставка като лидер на партията Национална коалиция на Финландия сред водещите причини е уронването на публичния му имидж от … куклено сатирично телевизионно предаване. Излъчваното 8 години шоу „Автократите”, осмива задкулисния живот на финландските политици и в един период пресъздава Итала като детински персонаж, вечно заспал на заседания и с характерно провинциално произношение от град Турку. Доста ефективно, както и сам Итала е признавал публично. За да го откажат тогава да се занимава с вътрешната политика на Финландия, вероятно.

 

За него

Принципен и ефективен

С Виле Итала работихме заедно в Европейския парламент, а след това съм имал и взаимодействия с него като член на Европейската сметна палата. Той е човек, който не обича да вдига шум около себе си, но е отличен професионалист, много принципен и ефективен. Според мен ще бъде много добър генерален директор на ОЛАФ

Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и министър на външните работи, за в-к “Труд”

 

Опитът му ще е от полза

Поздравления на Виле Итала, новият генерален директор на Европейската служба за борба с измамите. В резултат на процедурата по селектиране, с участието на Европейския парламент и Съвета на ЕС, Европейската комисия назначи г-н Итала на поста, считано от 1 август. Миналото му като адвокат и богатият му професионален опит ще бъдат от добра полза.

Юрки Катайнен, европейски комисар по въпросите на заетостта, в “Туитър”

 

Предстои му важна работа

Една от най-важните задачи пред новия генерален директор на ОЛАФ ще бъде подобряването на взаимоотношенията с Европейския парламент. Които се влошиха много сериозно под управлението на Кеслер по време на „Дали-гейт“ (б.р. – виж текста за уточнение), корупционната афера, в която се оказа замесен ЕС.

“Еурактив”, специализирано издание, редакционен коментар

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. от статията разбирам, че ес назначава за шеф на отдела за борба с корупцията някой който е известен с това, че явно спи на работното си място и е по детски инфантилен… което го прави професионалист, принципен и ефективен.
    разбираме и за комисарите на ес, които не си поплюват, а прибират по 60 милиона, които в никакъв случай, поради нивото на поста не са корупция (разбира се, че не е – за едно и също действие в холандия съдят шеф на полицейски участък, но отказват да съдят зам министър).
    та такива ми ти работи и ценности…

  2. е, като разбраха, че калфин е бивш член на престъпната шайка на боко българоубиеца, просто нямаше как да назначат него…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.