Вирусен отказ от AstraZeneca

Какво става с ваксината на компанията

24 страни прекратиха употребата ѝ

24 страни прекратиха употребата на ваксината на фармацевтичната компания AstraZeneca заради страничните ефекти - редица ваксинирани хора са развили проблеми със съсирването на кръвта, а няколко души починаха от тромбоза и белодробна емболия. Експерт от фармацевтичния пазар вярва, че компанията ще избегне загубите, ако в договора за доставката е вписала клауза за падането на отговорността за възможните странични ефекти. Как ваксината AstraZeneca загуби доверие и дали това ще повлияе на бъдещето на фармацевтичния гигант.

Швеция спря употребата на Ковид ваксината, произведена от шведско-английската AstraZeneca, като предпазна мярка в очакване на изясняване на страничните ефекти от препарата. Това съобщава шведската Агенция по здравеопазване.

Употребата на ваксината ще бъде забранена в очакване на разследване на възможните нежелани реакции от Европейската агенция по лекарствата (EMA). В хода на това разследване се планира да се установи дали случаите на тромбоза при ваксинираните са свързани с ваксината.

Шведската Агенция по здравеопазване отбеляза, че ваксината AstraZeneca осигурява добра защита срещу ковид, а общият брой на приложените дози е 17 млн. В самата Швеция не се съобщава за странични ефекти от препарата.

По-рано властите в Австрия, Германия, Франция, Италия и още 14 други страни от ЕС решиха да преустановят ваксинацията с AstraZeneca като предпазна мярка. Извън Европа препаратът е спрян от Индонезия, Демократична република Конго, Тайланд и Южна Африка.
Отказите започнаха, след като една жена от Дания бе ваксинирана с ваксината на AstraZeneca, и почина от тромбоза. Друга датчанка разви тромбоемболия. Допълнително бяха открити нарушения на съсирването на кръвта при пациенти от други страни след ваксинация.

Фармацевтичната компания заяви, че няма доказателства за връзка между кръвни съсиреци и ваксинациите. Според AstraZeneca в ЕС и Великобритания са открити 15 случая на дълбока венозна тромбоза и 22 случая на белодробна емболия сред 17 млн. Ваксинирани.

През 2020 г. AstraZeneca в сътрудничество с университета Оксфорд разработи векторната ваксина AZD1222. До ноември 2020 г. компанията обяви, че ваксината след две дози е със 70% ефективност, а имунитетът се развива в рамките на 14 дни след първата инжекция.

Въпреки това, веднага след обявяването на резултатите се оказа, че са извършени редица нарушения по време на клиничните изпитвания. На едната група от доброволци първо беше давана само половината от дозата и след известно време те бяха инжектирани с пълната доза, докато другата група е била тествана само с една доза от ваксината.

При това компанията всъщност обединява двете различни проучвания в един общ доклад, а обещаващата схема за една доза и половина е била тествана само върху 2700 доброволци, което очевидно не е достатъчно за окончателните изводи за ефективността и безопасността на ваксината.
Освен това тогава експертите обърнаха внимание на факта, че нито един от ваксинираните в тази група не е бил на възраст над 55 години, или лекарството всъщност не е било тествано при възрастни хора. В същото време учените от Оксфорд твърдят в The Lancet, че тяхната ваксина работи особено добре в по-възрастната група.

След това AstraZeneca се ангажира да проведе допълнителни изследвания, но по това време вече бяха сключени договорите за доставки с някои страни, пише Deutsche Welle.

В случай на съдебни дела от страна на държавите закупили препарата, AstraZeneca може да избегне загубите и всичко зависи от това, което е записано в споразумението за доставката и употребата на ваксината, казва Николай Беспалов, експерт на фармацевтичния пазар и директор по развитието в RNC Pharma.

„В случая с Pfizer, например, компанията е освободена от всякаква отговорност за възможните странични ефекти, тъй като лекарството е разработено в много кратки срокове. С AstraZeneca все още не бих определил ситуацията като провал. Ако се открият странични ефекти и има предположения, че те могат да бъдат свързани с дадената ваксина, тогава тя просто ще бъде спряна. След това започват разследванията и експертите ще установяват какво е довело до страничните ефекти: дали е от самата ваксина или от технологията за производството на отделната партида от продукта, има ли нарушения на условията за съхранение или транспортиране на ваксината.

Едва след като бъдат установени причините, ще може да се говори за последствията за компанията и здравната система на европейските страни. Като цяло, ситуацията е много неприятна както за компанията, така и за страните, в които е планирано да се използва този продукт“, казва Беспалов.

Ако се окаже, че проблемът е в самата ваксина, тогава за компанията ще има две възможности: пълен отказ и спирането на производството или използването му за ограничена категория хора.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения