Вирусите са по-опасни рано сутрин

Вирусите са по-опасни, когато заразяват жертвите си сутрин. Към такъв извод водят резултатите от изследване на учени от Университета в Кеймбридж, съобщава "Би Би Си".

Откритията показват, че вирусите застрашават здравето ни десет пъти повече, ако инфекцията започне сутринта.

Смущенията в биологичния часовник от работа на смени или полет винаги са излагали организма на по-висок риск от зарази. А сегашното откритие може да доведе до прилагането на нови методи за спиране на пандемии.

За целите на проучването мишки са били заразени с грипен вирус или с вирус, който причинява херпес. Мишките, заразени в сутрешните часове, са показали 10 пъти по-високи вирусни нива в сравнение с тези, които са били заразени вечер.

"Има много голяма разлика. Съвсем лека инфекция, станала сутрин, може да се развие бързо и да разболее тялото", казва един от авторите на изследването проф. Реди. Той вярва, че откритието може да помогне за по-добрия контрол над болестите.

Допълнителни тестове показват, че нарушаването на биологичния часовник на животното означава "отключване" към състояние, което позволява на вирусите да се развиват.

Това е индикатор, че хората, които работят на смени и например почиват някои нощи, а други работят, са по-податливи към вируси. Ако това е вярно, те могат да бъдат първите, които да бъдат ваксинирани срещу грипни вируси.

Изследователите са тествали два напълно различни вируса и идентичните резултати довели до заключението, че резултатите биха могли да са широко приложими.

Коментари

Задължително поле