Вирусът захапа и доброволните пенсии

Общият брой на осигурените във всички частни пенсионни фондове е 4,819 млн. души. В частните фондове са натрупани 17,294 млрд. лв. Общите приходи на пенсионните дружества за 2020 г. са 217 млн. лв., като се увеличават с 9%. А печалбата им за 2020 г. е 55,9 млн. лв.

18 млн. лв. по-малко влязоха във фондовете

645 хил. с трета пенсия

 

Хората правят по-малки осигурителни вноски за старини 

Пандемията оказва негативно влияние и върху доброволните вноски за пенсия, които хиляди българи правят. Към края на миналата година 645,6 хил. души са осигурени за трета пенсия, която да получават като допълнение към държавната и втората пенсия от задължителните универсални пенсионни фондове, показват данни на Комисията за финансов надзор.

Но доброволните вноски за пенсия през миналата година, заради пандемията и икономическата криза, са намалели спрямо 2019 г. През 2020 г. общата сума, която хората са внесли по желание в доброволните пенсионни фондове е 115 млн. лв. Това е с 18,7 млн. лв. по-малко от средствата, които са влезли в доброволните фондове в годината преди пандемията.

През миналата година всеки с доброволно пенсионно осигуряване е получавал средно по 87,4 лв. на месец в личната си партида в пенсионен фонд. Година по-рано сумата е била 93 лв.

323 хил. души сами правят вноски за трета пенсия. А още 413 хил. има доброволно осигуряване от работодателя. Но заради намалените доходи, сумите, които хората и фирмите са отделили за пенсии са намалели. А това може да се отрази на сумите, които ще получават осигурените на старини.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари