Висок пост в ООН си уреждал Даниел Митов в САЩ

Даниел Митов

Апетити към ръководния пост на Програмата за развитие на ООН има министърът на външните работи Даниел Митов, научи „Труд“. Според информацията именно това е била целта на посещението на дипломата в САЩ в периода 2-5 декември. Тогава той се самопредложил за позицията.

Председателят на БСП Корнелия Нинова попита Митов дали МВнР в момента не е впрегнато да работи тази длъжност да бъде дадена на Кристалина Георгиева. Впоследствие пред „Труд“ депутати коментираха, че всъщност министърът я иска за себе си.

Това потвърждава и отговор от политическия кабинет на Външно, показан от Нинова.

В него е записано, че ведомството е взело решение да представи българска кандидатура за „висок ръководен пост в секретариата на ООН“.

В краен случай, ако Митов не получи благословия за шеф на ПРООН, предложението ще бъде сегашният президент на България Росен Плевнелиев, чийто мандат изтича на 21 януари.

По-късно на брифинг в Народното събрание Даниел Митов отрече твърденията на Нинова, но не пожела да коментира показания от председателя на БСП документ.

Министърът отрече и другото твърдение - че българската държава е оттеглила своята кандидатура за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН заради Кристалина Георгиева като разменна монета за подкрепа от Полша за кандидатурата й за шеф на ООН.

Митов обяви, че всъщност причината е била подкрепа, но за Ирина Бокова.

Коментари

Задължително поле