Висшият съд в Белград обяви, че е некомпетентен да решава за екстрадицията Цветан Василев

Цветан Василев

Висшият съд в Белград се обяви за некомпетентен да решава по молбата на България за екстрадиция на българския бизнесмен Цветан Василев, срещу когото в София е повдигнато обвинение в областта на организираната престъпност, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Василев се предаде на сръбските правосъдни органи през септември 2014 г. и очаква решението по искането за екстрадиция на свобода, припомня агенцията.

Говорителка на Висшия съд каза за Танюг, че съдът е издал решението, че не е компетентен да решава по молбата на България, на 10 юли, и че то може да бъде обжалвано в Апелативния съд в Белград.
Агенцията припомня, че България е издала заповед за арест на Василев още през 2014 г., а Апелативният съд в Белград през април тази година за втори път е отменил решение, с което се одобрява екстрадицията му и е наложил на Висшия съд да повтори процедурата за установяване на предпоставките за неговото предаване на българските власти.

По-рано медиите в Сърбия писаха, че Василев е подал молба за убежище в Сърбия, но няма официално решение по нея.

Василев избяга от България още преди издаването на заповедта за арест. След като се предаде на сръбските власти през септември 2014 г., Висшият съд в Белград не му определи задържане в екстрадиционен арест, а само му забрани да напуска адреса, на който е регистриран в Сърбия, и му отне паспорта. Съдът му наложи и периодично да се явява в полицията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Този пехливанин кога най-накрая ще дойде в България та да му видим мутрата кирлива!? Затвор за Василев, Ганчев и другите грабители на КТБ!

  2. не са никви демократи…. истинските демократи, кат австрийските биха решили, че е важен инвеститор и няма да позволят екстрадация (справка: случая дойнов).

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.