Виталик Бутерин - Крипто милиардер

Виталик Бутерин, 27-годишният съосновател на Etherеum, стана най-младият крипто милиардер. Канадецът от руски произход влезе в списъка на милиардерите, след като дигиталната му валута - етерът, скочи над 3200 долара. От понеделник крипто портфейлът на Бутерин съдържа около 333 500 етера на стойност 1,029 милиарда долара.

Той пие сокчета, ходи с различни чорапи и не откъсва поглед от лаптопа си. Говори криптонски - звучи като клингонския в ухото на всеки извън крипто общността. Запознайте се с втория най-млад милиардер в света и най-младия човек, натрупал такова фантастично богатство с криптовалута.

Тъй като не е от най-общителните, за него се знае малко. Например, че е висок 186 см и едва ли тежи повече от 70 кг. Безспорно е, че е гений, но не е известно какъв е коефициентът му на интелигентност. Ако се вярва на някои публикации, той е 257. Някои го наричат Айнщайн на XXI век. Възможно е да страда от аутизъм. Никой не е чувал да има приятелка. Самотата му не е съзнателен избор, май просто е твърде зает, за да осъзнава че е сам.

Роден е в гр. Коломна, Московска област на 31 януари 1994 г. Когато е на 6 г. родителите му се преселват в Торонто, Канада, където имат повече възможности за работа, въпреки че майка му Наталия Амелин още в Русия през 1995 г. започва работа като финансов директор в Heinz, а баща му твърди, че при пристигането им в Канада вече е бил милионер.

В Торонто Наталия става финансов анализатор в Unilever, а в момента работи за Pitney Bowes. Тя е съосновател на организацията с нестопанска цел CryptoChicks, която разработва образователни програми за блокчейн и криптовалути за млади хора по света. Баща му Дмитрий е програмист. През 2001 г. Бутерин-старши основава BonaSource Inc.

Виталик се научава да говори доста късно, но баща му не е особено разтревожен. „Всяко дете е уникално. Ще проговори, като му дойде времето.” Оказва се, че езика, който детето овладява първо, е този на математиката. На 4-5 годинки Виталик си играе с Ексел, както другите 6-годишни редят пъзели или строят къщички с лего. На 9-10 годишна възраст пише първите си компютърни игри.

В трети клас учителите му в Торонто предлагат да бъде включен в програма за надарени деца, което го откъсва от приятелчетата му. Той развива невероятния си талант в математиката и програмирането, както и в икономиката. Известен е с това, че умножава наум трицифрени числа два пъти по-бързо от също така надарените си съученици. Виталик е така погълнат от интересите си, че почти не си дава сметка че съучениците му се събират след училище, а него никой не го кани. „Май бях в пети или шести клас, когато забелязах, че говорят за мен, сякаш съм някакъв гений - казва Виталий. - Много пъти съм си мислил защо не мога да съм нормален, да имам средни оценки, въобще да съм като другите.”

На 17 г. е, когато баща му го въвежда в принципа на криптовалутите. А колкото повече се увлича по биткойна, толкова повече разширява мрежата на контактите си. На тази възраст, освен неколцината съмишленици, с които се запознава на конференция за Биткойн в Торонто, всичките му приятели са виртуални. През 2013 г. присъства на конференция по проблемите на биткойн общността в Сан Хосе, Калифорния. Там е в качеството си на репортер на сп. Bitcoin (той е и създател на изданието.) Докато слуша дискусиите в главата му изкристализира идеята за Ethereum - децентрализирана компютърна платформа, която работи на основата на интелигентни договори (смарт контракти), за да избегне ограниченията при биткойните. „Помислих си - не, това е твърде хубаво, за да е истина. Реших да се консултирам с петима професионални криптографи. Представях си как ще ми кажат: „не, пич, няма да стане. Това е пълна глупост.” Нищо подобно не стана. След две седмици бях сигурен че идеята е смислена.”

Разработването на първата мрежа на Ethereum става чрез групово финансиране (краудфъндинг) през 2014 г., а първата версия стартира през 2015 г. Гениалният програмист остава с гимназиално образование - напуска колежа, защото има много по-интересни и важни задачи.

Извън криптографията и Еthereum, Виталик се интересува от теми като удължаването на младостта и човешкия живот, като дарява значителна сума за провеждането на такива изследвания. Стреми се да подпомага онлайн образованието „от всякакъв вид”. Вълнува се от намаляването на бедността по света и овладяването на космоса.

 

Той е скрита лимонка

Познаваме се с Виталик от 2012 г. Неотдавна го видях в метрото. Гледам го - седи и си цъка на телефона, такъв един слаб, изгърбен, обут в два различни чорапа на Hello Kitty, и си викам: „Ето този човек заплашва да срине цялата финансова система. Този пич е изградил инфраструктурата, която заплашва да катурне най-важните световни финансови институции.” Такъв си е той - скрита лимонка.

Майкъл Пърклин, ръководител на сигурността в канадската консултантска фирма за блокчейн Ledger Labs

 

Този човек е гений

Винаги съм бил много запален по криптовалутите. Но когато получих Бялата книга на Ethereum и я изчетох, бях потресен. Направо ми увисна ченето. Казах си: Този човек е гений! На всяка цена трябва да работя за него.” Така и стана.

Стивън Туъл, бивш шеф на връзките с обществеността на Ethereum

 

Свързва точките на по-високо ниво

„Когато сега разгледам комуникациите ни с Виталик, нашите текстови обмени, мисля, че той е много, много по-щастлив, много по-уверен във всички неща, които се случват с Ethereum. В началото го занимаваха практични проблеми - изследвания, криптография. В момента има много по-малко такива въпроси за разрешаване. Поне не се налага той лично да се занимава с тях, понеже с него работят толкова много други прекрасни, умни, невероятни хора. Сега Виталик има повече време за абстрактно и философско мислене. Или да го кажа по друг начин - сега той свързва точките на по-високо ниво, нивото на системите и начина, по който те си взаимодействат с обществото и хората. Много съм горд със сина си.

Дмитрий Бутерин, баща на Виталик

Първи разочарования

Като тийнейджър е запален играч на World of Warcraft до 2010 г., когато Blizzard пускат актуализация на играта, при която свойствата на героя му се променят. Това го хвърля в дълбоко разочарование и той завинаги се отказва от играта. Но и осъзнава как промените в централизираната програма може да имат отрицателни последици, които потребителите са безсилни да предотвратят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети