Витамин В3 понижава лошия холестерол по-добре от статините

Най-полезно се смята въздействието му върху нервната система

Витамин В3 е известен още и като никотинова киселина (ниацин), никотинамид или витамин РР. Ползите от него са многобройни - той участва в обмяната на веществата и дефицитът му води до поява на неприятни симптоми. Влияе върху окислително-възстановителните процесии в организма, има съдоразширяващи свойства, участва в дишането на тъканите, обмяната на въглехидратите и белтъчините, помага за синтеза на „добрия” холестерол, стимулира отделянето на стомашен сок.

Едно от най-полезните му свойства се смята въздействието му върху нервната система и не случайно го наричат „невидимия й страж”. Необходим е за нормалното функциониране на мозъка и централната нервна система, предпазва от пелагра. Витамин В3 е най-ефикасното средство за нормализиране нивото на холестерола в кръвта. Освен това чисти кръвоносните съдове от плаките. Според анализ, публикуван в New English Journal of Medicine, ниацинът повишава нивото на „добрия” HDL холестерол с 20-35% и намалява „лошия” LDL с до 25%. За статините е известно, че повишават HDL холестерола само с 2 до 15%.

Ниацинът стимулира кръвообращението и работата на сърцето, разширява периферните кръвоносни съдове, понижава кръвното налягане, намалява риска от сърдечно-съдови болести. Участва в редица процеси, свързани с трансформацията на глюкозата и мазнините в енергия.

Препоръчва се при диабет и депресии

Витамин В3 предпазва от изтощаване задстомашната жлеза, при което тя не може да произвежда достатъчно инсулин. Диабетиците, които приемат редовно ниацин, могат постепенно да намалят дозите инсулин, които си инжектират.

При остеоартрит витамин PP намалява болката в ставите, а при различни нервно-психични разстройства действа успокояващо. Използва се за лечение на депресии, понижено внимание, алкохолизъм и шизофрения.

Пелаграта е кожно заболяване, свързано с различни дерматити, възпаления на лигавицата на устата и езика, чието развитие се предотвратява от витамин B3.

Дефицитът му предизвиква безсъние и агресивност

Недостигът на витамин В3 се проявява със страх, безпокойство, раздразнителност, агресивност, озлобеност, намалена концентрация, наднормено тегло. Възможни са проблеми като главоболие, слабост, безсъние, загуба на апетит, намалена работоспособност, тежест и нарушено храносмилане.

Как да си го набавим 

Най-добре е да доставяме на тялото ценния витамин от естествени продукти, а не от синтетичните хапчета. Никотиновата киселина се съдържа в червени меса, черен дроб, риба, мляко, зеленчуци. Има го и в зърнените храни, но там е във форма, която по-трудно се усвоява от организма.

Природата се е погрижила и сами да го произвеждаме  - получава се при преработката на една от аминокиселините – триптофан.  Затова е добре да набавяме в менюто си продукти, които я съдържат – овес, банани, кедрови ядки, сусам.

Приемът на ниацин е противопоказан при обострена язва на стомаха, проблеми с черния дроб, при тежка форма на атеросклероза и хипертония, подагра и повишени нива на пикочна киселина в кръвта.

Коментари

Задължително поле