Мачовете и спортът по телевизията днес, сряда, 22 януари 2020

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 22.01.2020

На 22 януари 2020 да почерпят

Джеф Безос отново е най-богатият човек в света

КНДР ще къса всички връзки със света

В САЩ проверяват първи случай на китайския коронавирус

Европейската транспортна комисия прие споразумението по пакета „Мобилност“

България е котенце, Хърватия – дракон

Владимир Путин назначи новото правителство на Русия (ВИДЕО) Ключови министри запазиха постовете си

Премиерът Борисов се срещна с президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов

Бърза смърт идва от Китай Новият коронавирус покоси над 291 души

Президентите Румен Радев и Реувен Ривлин обсъдиха партньорството в иновациите, сигурността и добрите практики

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 януари 2020

150 милиона долара за „1917”

Зам.-председател на Комисията за финансов надзор подаде оставка

Витоша пред съживяване (ОБЗОР) "На финала сме", заяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков

Скоро ще са готови промените, които гарантират съживяването на Витоша чрез модернизацията на лифтовете там – това обещание дадоха вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Те направиха инспекция на Драгалевския лифт и се качиха на него. Събитието бе по покана на собственика на по-голямата част от съоръженията в планината – „Витоша ски”.

Поводът за посещението на представителите на изброените институции е, че за поредна година планината край столицата тъне в разруха, тъй като действащият План за управление на Природен парк „Витоша“ влиза в противоречие с текстове от Закона за горите и Закона за устройство на територията (виж карето). Заради колизията между нормативните актове модернизацията на съоръженията за туризъм и спорт е невъзможна.

Валери Симеонов, Елен ГерджиковИменно за да се запознаят лично със ситуацията, вицепремиерът Симеонов и другите държавни и общински представители направиха инспекция на съоръженията. Министърът на околната среда и водите Нено Димов обясни процедурата, по която трябва да станат промените в Плана.

„Чакаме искане за такава процедура, което трябва да се внесе в МОСВ от Столична община или от Министерството на младежта и спорта. Аз ще преценя дали да одобря искането. Едва след това ще разгледаме и предложения за нови съоръжения, ако такива постъпят. Те ще преминат през всички оценки, предвидени от екологичното законодателство на България”, каза министър Димов.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков отговори на въпрос на “Труд”, дали общината има готовност да внесе искане за промяна на Плана за управление в МОСВ.

„На финала сме”, каза Герджиков. Въпреки това той не се ангажира със никакви срокове.

Стъпките на стълбовете на Драгалевския лифт в момента изглеждат така. За да се сложи ново въжено съоръжение по съществуващото трасе, те трябва да бъдат разширени, заради по-големия капацитет на новия лифт. Но това е забранено заради противоречията в нормативните актове.
Стъпките на стълбовете на Драгалевския лифт в момента изглеждат така. За да се сложи ново въжено съоръжение по съществуващото трасе, те трябва да бъдат разширени, заради по-големия капацитет на новия лифт. Но това е забранено заради противоречията в нормативните актове.

Фактите: Абсурди в нормативните актове блокират туризма над столицата

Както „Труд” е доказал с десетки публикации по темата „Витоша“, категорично ясно е, че докато действа сегашният План за управление на Природния парк, модернизация на съоръженията е невъзможна.

Причината е, че Планът влиза в Противоречие с текстове от Закона за горите (ЗГ) и Закона за устройство на територията (ЗУТ). Това поставя в абсурдна ситуация не само собственика на съоръженията – „Витоша ски”, но и Министерството на спорта, което също от години не може да ремонтира влека „Заека”.

От 2009 година „Витоша ски” има готова стратегия за модернизация, която не може да бъде реализиран заради абсурдите в Плана.
Нееднократно „Труд” е показвал, че в точка 144 в плана на ПП „Витоша” е забранена промяна на предназначението на горите и земите от горския фонд и строителство в тях, с изключение на прокарване на проводи и съоръжения, свързани с техническа инфраструктура. Тоест не може да се строят нови лифтове.

Парадоксът е, че забраната в точка 144 от плана влиза в противоречие със Закона за горите (ЗГ) и Закона за устройство на територията (ЗУТ).
Според промените от 2012 година в ЗГ, за подмяната на съществуващите лифтове предварително трябва да се промени статута на територията под самите тях, която в момента се води горска, дори и там където са поляни, обезлесени от корояд и няма гора. Същевременно планът забранява изключването на всякаква земя от горския фонд на територията на природния парк. Тоест, планът забранява това, което законът изисква.

Противоречието със ЗУТ е, че за да се подмени стар лифт с нов по същото трасе, трябва да се сменят фундаментите (така наречените стъпки – б.а.). и стълбовете. Тази подмяна според ЗУТ е строителство. А планът за управление забранява новото строителство и се получава омагьосан кръг – единият документ допуска, а другият забранява.

Експертна работна група препоръчва промените

През януари тази година институциите показаха, че имат желание да решат казуса „Витоша”.

На среща в сградата на Столична община се събраха кметът Йорданка Фандъкова. министърът на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на околната среда и водите Нено Димов, Атанас Кацарчев, началник на кабинета на земеделския министър Румен Порожанов, вицепремиерът Валери Симеонов и директорът на Дирекцията на ПП „Витоша” Снежана Петрова.

По време на обсъждането бе решено да се създаде Междуведомствена работна група. В нея влязоха представители на Столичната община, Министерството на земеделието и горите, Министерството на младежта и спорта, Министерството на туризма. Групата вече предложи изход от ситуацията чрез промяна на действащия План за управление на ПП „Витоша”.

Заради заплахите на „зелените“ и техните съдебни жалби, в момента Симеоновският лифт, който е 6-местна кабинка, изглежда така – и той не може да бъде модернизиран, въпреки че продължава да вози туристи.
Заради заплахите на „зелените“ и техните съдебни жалби, в момента Симеоновският лифт, който е 6-местна кабинка, изглежда така – и той не може да бъде модернизиран, въпреки че продължава да вози туристи.

„Зелените“ продължават да саботират

През 2009 година Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ) в София, спазвайки законите, приема доклада за екологична оценка на изработения устройствен план за модернизация на ски зона „Алеко”. Но тогава се намесват няколкото организации от коалицията „За да остане природа в България” и Тома Белев. По това време Белев е и директор на ПП „Витоша”. Жалби срещу решението на РИОСВ-София са подадени в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) от Белев, в качеството му на директор на парка. Именно лесовъдът е сред авторите и на рестриктивни поправки в Закона за горите, приети от държавата под уличния натиск на „зелените” от лятото на 2012 година. По време на писането на действащия план Тома Белев, като шеф на парка, е успял да прокара редица абсурдни забрани в рамковия документ.

Жалба подава и българският клон на швейцарската офшорка WWF, чийто шеф е Веселина Кавръкова, с която Белев живее семейно. Министърът на екологията през онзи период – Нона Караджова, уважава претенциите на жалбоподателите.

„Витоша ски” отнася въпроса до Върховния административен съд. Магистратите постановяват, че няма причина МОСВ да вземе такова решение. Въпреки това МОСВ отново отхвърля положителната екооценка и така до днес проектът е замразен.

Въпреки гаранциите, дадени от държавата и Столичната община, от вчера в социалните мрежи Тома Белев сипе заплахи да не се „пипа Витоша“.

Майкъл от Сан Франциско: Толкова стари лифтове не съм виждал

Докато представителите на държавата и Столичната община разговаряха с медиите, екипът на „Труд“ се запозна с Майкъл. Той разказа, че е от Сан Франциско и в момента е във ваканция, през която обикаля Европа. Стигнал до София, видял Витоша и решил да я разгледа.

„Имате уникална планина, страхотна природа. За съжаление такива стари лифтове отдавна не съм виждал. Всъщност навремето, в края на 90-те видях подобен в САЩ, но той отдавна модернизиран и изглежда по съвсем друг начин. Тук имате много работа“, обясни младият мъж. След това тръгна пеша по склона, за да разгледа Витоша.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Не познавам нормален човек, който да не иска да има развитие и нови лифтове на Витоша!

  2. Нека се подменят лифтовете и да се оправят грешките на Тома Балев в плана на планината.

  3. А дано, че да оправят съоръженията. Лифтовете скоро ще се разпаднат.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.