Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

„Възможност за достоен и пълноценен живот – това дължим като държава и общество на хората с увреждания. Дългът ни не се изчерпва само с финансова подкрепа. Документите с добри пожелания за ефективни политики са много, но дали на практика работят за това хората с увреждания да се чувстват равноправни граждани?“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе гост на събранието по повод 30-годишнината на Съюза на инвалидите в България, съобщщиха от прессекретариатът на държавния глава.

„По-страшно от диагнозата е обричането на живот между четири стени, на създаването на трайно усещане, че не само си безполезен, но си и в тежест. По-страшно е убийството на вярата, че можеш да покажеш възможностите си“, изтъкна Илияна Йотова и отбеляза големия брой на младежи с увреждания, които нито работят, нито учат. „На практика те стават невидими, а животът им се превръща в съществуване“, каза вицепрезидентът и емоционално се обърна към присъстващите: Не, вие не сте невидимите хора на България.

В приветствието си Илияна Йотова акцентира върху децата с увреждания и необходимостта от индивидуален подход към тях. „Там, където природата е взела нещо, е дала много повече в друга посока и ние трябва да подпомагаме развитието на този потенциал, за да намери своята реализация в живота“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова бе категорична, че хората с увреждания са неделима част от потенциала на българската държава и общество. Вицепрезидентът посочи, че в Западна Европа около 70 процента от хората с увреждания работят, а в България са само около 30 на сто.

Илияна Йотова изтъкна липсата на подходящи условия за живот за хората с увреждания особено в големите градове на България.

„Имаме още много работа, за да борим стереотипи, за да градим доверие помежду си. Ще сме успешни, когато всички обединим усилия – институции, неправителствени организации, бизнес. В лицето на президентската институция имате най-верните съюзници“, посочи вицепрезидентът Йотова.

Коментари

Задължително поле