Андрей Новаков в Белица: Строителството на АМ „Струма” продължава и няма риск от връщане на средства на ЕС

Дариткова: Осигурените българи могат да ползват болничен за карантина

Разследват незаконна сеч на 61 дървета Повалената гора е в землището на село Страхилово, община Полски Тръмбеш

Слагат лимит от 70 000 лв. за проектиране, за да избегнат обжалвания Представители на гилдията да участват в изготвяне на заданията за проектиране, предлагат архитектите

Певицата Дъфи: Бях изнасилена, дрогирана и държана в плен с дни

Скандал в парламента между БСП и ГЕРБ заради данните за икономическия растеж в страната

Втори ден на ГКПП-Кулата мерят температурата на всеки идващ от Италия

Гришо показа как върти палачинки (ВИДЕО)

София получи най-висок рейтинг „А“ за прозрачност и лидерство в действията си в областта на климата

„Байерн“ е кралят на Лондон

Пратеник на „Труд“ не бе допуснат в правителствения самолет за Гърция

Борисов на среща с гръцкия си колега Мицотакис: Връзките между нашите два народа са отлични (СНИМКИ и ВИДЕО)

Архитектите искат търг и за частни сгради Да се обявяват обществени поръчки за емблематични проекти в градските центрове, настояват от съсловната им камара

Вижте нападателите на момчето в столичен автобус (СНИМКИ)

Изследват пациенти за коронавирус в Шумен?

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

„Възможност за достоен и пълноценен живот – това дължим като държава и общество на хората с увреждания. Дългът ни не се изчерпва само с финансова подкрепа. Документите с добри пожелания за ефективни политики са много, но дали на практика работят за това хората с увреждания да се чувстват равноправни граждани?“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе гост на събранието по повод 30-годишнината на Съюза на инвалидите в България, съобщщиха от прессекретариатът на държавния глава.

„По-страшно от диагнозата е обричането на живот между четири стени, на създаването на трайно усещане, че не само си безполезен, но си и в тежест. По-страшно е убийството на вярата, че можеш да покажеш възможностите си“, изтъкна Илияна Йотова и отбеляза големия брой на младежи с увреждания, които нито работят, нито учат. „На практика те стават невидими, а животът им се превръща в съществуване“, каза вицепрезидентът и емоционално се обърна към присъстващите: Не, вие не сте невидимите хора на България.

В приветствието си Илияна Йотова акцентира върху децата с увреждания и необходимостта от индивидуален подход към тях. „Там, където природата е взела нещо, е дала много повече в друга посока и ние трябва да подпомагаме развитието на този потенциал, за да намери своята реализация в живота“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова бе категорична, че хората с увреждания са неделима част от потенциала на българската държава и общество. Вицепрезидентът посочи, че в Западна Европа около 70 процента от хората с увреждания работят, а в България са само около 30 на сто.

Илияна Йотова изтъкна липсата на подходящи условия за живот за хората с увреждания особено в големите градове на България.

„Имаме още много работа, за да борим стереотипи, за да градим доверие помежду си. Ще сме успешни, когато всички обединим усилия – институции, неправителствени организации, бизнес. В лицето на президентската институция имате най-верните съюзници“, посочи вицепрезидентът Йотова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.