Вицепрезидентът Илияна Йотова: Не очаквам да има спекулации при избора на нов главен прокурор

Снимки: Веселина Ангелова

Не очаквам да има спекулации при избора на нов главен прокурор. Нямам опасения, че процедурата няма да бъде прозрачна. Това заяви в понеделник във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя допълни, че е убедена, че ще има възможност всички дебати и дискусии да бъдат наблюдавани от широката общественост.

"Мисля, че вече си направихме своите изводи и сме наясно с това, че колкото по-прозрачен е този процес, толкова по-добре ще бъде и за самата професионална гилдия. Разбира се, президентът е този, който трябва да бъде осведомен за различните тенденции при избора на главен прокурор, но аз съм привърженик преди всичко на разделението на властите, така както повелява българската конституция. Нека в един спокоен диалог да бъде избран най-подготвеният човек. От полза за нас е изборът да бъде сполучлив и успешен", допълни Йотова.

Вицепрезидентът коментира и искането за отмяна на машинното гласуване.

"Ще отговоря като един обикновен български гражданин. Законът ми е дал правото да гласувам и машинно. Нито един аргумент на тези, които искат в момента неговата отмяна, не е убедителен за мен - нито грешките, нито финансовата страна на въпроса. И като гражданин не искам да ми бъде отнето това право", сподели Йотова.

Тя е категорична, че ако бъде създаден гарантиран и защитен софтуер, това ще позволи и на тези, които живеят в чужбина и са с български паспорт и българско гражданство, по-смело да участват в българските избори.

"Казват, че най-големият процент грешки бил при машинното гласуване. Но как се разбира това, при положение, че грешките се отчитат заедно с обикновената писмена бюлетина. Нито обясненията на ЦИК, нито аргументите на тези, които искат промяна в закона, за мен не са достатъчно убедителни. Аз като гражданин не разбирам каква е логиката сега да бъде прекратена възможността за машинно гласуване. А това дали ще има вето, решават президентът и неговият юридически екип", коментира Илияна Йотова.

Коментари

Задължително поле