Вицепрезидентът Йотова: В България все още липсва обществената дискусия за ролята ни в Европейския съюз

„След 13 години членство в България все още липсва обществената дискусия за ролята ни в Европейския съюз. Затова и разделението на „ние в България“ и „те в Брюксел“ е толкова голямо.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на представянето на сборника „Живи архиви. Национален архив от спомени за процеса на присъединяване на България към Европейския съюз“. Книгата, издание на Дипломатическия институт към Министерство на външните работи съвместно с Центъра за високи постижения „Жан Моне“ към катедра „Европеистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“, е събрала интервюта на личности, допринесли за европейската интеграция на България.

„Много надежди и резерви, тежки преговори с европейските институции, дълго убеждаване на всяка държава членка, че мястото на България е в ЕС – след този нелек път успяхме да се присъединим към европейското семейство благодарение на усилията на много отдадени хора“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът заяви, че след 13 години членство България трябва да бъде активен участник в дебатите за промяната на Европейския съюз, който сега не отговаря на изискванията на своите граждани. „Разговорът за бъдещето на ЕС е разговор за общите работещи политики, които да направят общността устойчива на кризите. Оказва се, че за над 60-годишната си история ЕС не е успял да си изгради достатъчно защитни механизми“, посочи Илияна Йотова.

Пред дипломати, представители на международни организации, на български институции и неправителствения сектор вицепрезидентът Йотова сподели опита си на един от първите избрани представители на България в Европейския парламент.

Коментари

Задължително поле