Вкарват подземната инфраструктура в обща база данни

Снимка: Архив

Цялата информация за съществуващата и планирана комуникационна инфраструктура ще бъде събрана в електронна платформа, базирана на геопространствени данни – „Единна информационна точка“. Проектът се изпълнява от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) и е финансиран от Оперативна програма „Добро управление“, съобщиха от ведомството.

„Реализирането на проекта е с пряко влияние върху икономиката на страната“, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски по време на информационен ден за общините и телекомуникационните оператори. По думите му, основната цел е да бъде сложен край на непрекъснатото разкопаване на улици и обществени места заради липсата на координация на ремонтите от различни оператори. „Очакваме от кметовете значително съдействие. Повечето ангажименти за общините обаче, означават спестяване на средства на гражданите и по-комфортен живот в градската среда“, каза още заместник-министър Геновски. Той посочи като втора цел, значително намаляване на разходите на строителите. „Всеки инвеститор, който има желание да изгради комуникационна инфраструктура, ще може да добие представа какви налични мрежи и оборудване има в даден регион и ще има възможността да ги използва. По този начин ще бъдат намалени разходите за строителни дейности като прокопаване на канали, полагане на тръби или на шахти“, каза още той.

В приветствието си към участниците в информационния ден, главният секретар на МТИТС Иван Марков заяви, че работата по проекта, дава възможност за успешно сътрудничество между МТИТС, общините и мрежовите оператори. „Потърсихме съдействие от всички заинтересовани страни, в това число кметове, предприятия, които изграждат мрежова инфраструктура и всички институции, които вече имат мрежи за обществени услуги“, каза той.

Коментари

Задължително поле