Стефан Софиянски предлага нова Конституция От 2007 г. сме член на ЕС и трябва да градим по нов начин нашите обществени отношения, заяви бившият кмет на София

От Белия дом официално съобщиха, че Тръмп няма да участва в Световния икономически форум в Давос

Евростат: На 100 хиляди българи се падат 64 общопрактикуващи лекари

Португалия открива специални коридори на летищата си за британците

Атанасовден е

Берлускони ще се кандидатира на евроизборите през май

Вучич: Сърбия приема решенията си въз основа на волята на совите граждани, а не според указанията на чужди правителства

Отново мръсен въздух в София, в някои части завишението е 6 пъти над нормата Завишени нива на фините прахови частици има в още няколко града

Франция запазва военното си присъствие в Сирия и Ирак и през 2019 г.

На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

ВКС: Блъснат на пешеходна пътека може да бъде приет като съпричинител на смърт

Снимка: Архив

Пешеходец, който бъде блъснат на пешеходна пътека, но не е спазил правилата, може да бъде приет за съпричинител на смърт или телесна повреда. Това става ясно от тълкувателното решение на Върховния касационен съд, съобщи БНТ. То беше образувано по повод делото за смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която беше прегазена от моторист на пешеходна пътека. Шофьорът Диян Станчев беше осъден на 2 години затвор, но съдът прецени, че починалото момиче е съпричинило инцидента, което предизвика силно недоволство в обществото.

Върховните съдии посочват, че пешеходците имат абсолютно, но не и безусловно предимство при пресичане на зебра и светофар. Пресичането трябва да става при спазване на правилата за движение, които го задължават трябва да съобрази разстоянието и скоростта на приближаващите коли. Пешеходецът не трябва внезапно да изскача на платното или да пресича при ограничена видимост.

Поведението на пострадалия, когато пресича неправилно, е смекчаващо вината обстоятелство и може да доведе до по-лека присъда за шофьора, се казва в решението. Не може обаче да се ползва като причина за задължително налагане на условна присъда.

Девет съдии са подписали решението в някои негови аспекти с особено мнение. Сред тях е и председателят на ВКС Лозан Панов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Напротив. Водачът на автомобила като такъв е длъжен да спазва знаците и маркировката. В случая пешеходна пътека. Когато няма видимост, лоша пътна настилка или време, водачът на автомобилът трябва да се съобрази със съответната ситуация и да кара със съобразена със условията скорост (пример: ако няма видимост от ляво или дясно но има пешеходна пътека, водачът на превозното средство е длъжен да предвиди, че точно там „зебрата“ е сложена да пресичат хора и да очаква в даден момент нещо да се случи. В случая по преценка се намаля скоростта със спирачка или се вдига кракът от газта и се покрива спирачката). Изключение се прави само при самоубийство или умишлено убийство(някой е бутнал пешеходката върху МПС-то). Иначе така погледнато децата стават съпричинители на убийство а в лошо време и вечер не трябва да пресичаме защото имаме ограничена видимост.

 2. Чл. 28. Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление. – конституция на РБ. Тежко престъпление – 5 и повече години затвор.

 3. „пешеходците имат абсолютно, но не и безусловно предимство“ – ВКС – Той е абсолютно тъп, , но при определени условия – умен?!.

  1. Абсолютно не включва ли и безусловно?
   Просто и тия съвсем, ама съвсем се побъркаха! Съпричинител на собствената си смърт не се ли нарича самоубийство?
   И какви са правилата за пресичане на пешеходна пътека? Къде са описани?
   Аз лично пресичам само, когато колата е спряла и винаги със свита в лакътя напред ръка. Нещо, което препоръчвам на всички родители да научат децата си.
   И като ми е ограничена видимостта аз цяла нощ ли да вися на тротоара 🙂
   Особенно на зебра намаляваш така, че винаги да можеш да спреш. Това е законът! Ти си по-опасният. Пешоходецът най-много да си носи шепа семки или воден пистолет 🙂

 4. Нека пьрво да обяснят на една 80 годишна как да прецени скоростта на автомобил и тогава да тълкуват закона!

 5. Не е истина просто. Това е ПАДЕНИЕ на ОБЩЕСТВОТО като цяло. Само при наличие на такива малоумни твърдения е повод да се излезе на протест. Защото следващите загинали на пешеходна пътека може да е всеки един от нас. Дори „боговете“ от ВКС, колкото и да си мислят, че не слизат от лимузините си, пак може да загинат. Тези изверги, как въобще си мислят, че могат да посрещнат тези свети празници не знам

  1. Да, определено е повод за протест! Само трябва все пак някой да драсне клечката, за да пламне искрата.Страшно много им се насъбра на тези „правораздаващи“, които приватизираха правото.Ако пострада обикновен човек – той самият е виновен, но за близките на магистратите винаги има възмездие ( типичен пример е убийството на свекървата на Куцкова).

 6. Прост пример: в Белгия скоростта на движение в населени места от тази година е 30 км/ч. Пешеходците нямат айрбеци, предпазен колан и тон желязо около тях, а автомобилистите имат.

  1. а за жилищните кварталчета и без знак е „20“… но това е само за малките улички

 7. Няма разбиране по този въпрос ,затова пешеходната пътека трябва така да е направена ,че да накара водача максимално да намали скороста.В Лондон почти на всички зебри има спящ полицай.Така трябва да стане и в България.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.