Владимир Каролев - Екстремен човек

Известният икономист и любител на природата Владимир Каролев пострада тежко под връх Тодорка в Пирин. Спускайки се със сплитборд - комбинация между ски и сноуборд, той паднал в улей. Спасителните екипи го намират в изключително тежко състояние. Транспортиран е най-напред до болницата в Разлог, а по-късно и до Института за спешна помощ “Пирогов” в столицата.

Владимир Каролев е от ония политици и общественици, за които приляга определението “скандални”. Често влиза в тежък сблъсък с опонентите си в телевизионните студиа, не спестява нелицеприятните истини на никого. Запален планинар и любител на екстремните преходи и спускания, Каролев води своята битка с псевдоеколозите, които пречат на развитието на зимните спортове у нас.

Той е един от най-ревностните защитници на идеята в Банско да бъде построен втори кабинков лифт, за да се улесни достъпът на туристите до пистите.

Тук ще цитираме само една от словесните престрелки между Владимир Каролев и активиста, участващ в протестите за защита на Пирин, Асен Генов. Поводът отново е за втория ски лифт в Банско.

“Явно гледаш Пирин от жълтите павета”, напада Каролев. И нарича опонента си “паркетен еколог”. На което участникът в протестите за защита на Национален парк “Пирин” отвръща, че икономистът не е стъпвал в Банско. Твърдение абсолютно неотговарящо на истината. “Протестът за защита на Пирин е политически. Част от протестиращите са кандидат-депутати. Има опит да се спре развитието на зимния спорт у нас”, категоричен е Каролев. И отстоява позицията си навсякъде.

“Човек може да живее пълноценно, ако има воля”, обяснява веруюто си икономистът, който в свободното си време води непрофесионални катерачи в любимия Пирин.

Иначе наистина е чепат характер. През март 2020 г. Владимир Каролев отново стана център на скандал, но този път свързан с пандемията от COVID-19. Той собственоръчно подписал декларацията, с която напуснал столицата и отпътувал за хотел в Разлог, въпреки че е под карантина, след което се подиграл с властите в социалните мрежи. За това тогава съобщи официално държавното обвинение.

Срещу бившия общински съветник бе образувано и досъдебно производство, той прекарва в ареста в Благоевград 24 часа заради неспазване на мерките срещу коронавируса, разпоредени със заповед на здравния министър. После е конвоиран до София. Истината е, че предния ден Каролев пътува от Лондон до София, в самолета има и двама контактни граждани. А той нарушава карантината, която му е наложена.

Каролев обича да се хваща публично на бас. Единият път прогнозира, че Цецка Цачева ще е президент и загуби - трябваше да купи бутилка черно “Джони Уокър”. А съвсем неотдавна се обзаложи, че Даниел Митов се е съгласил да стане кандидат на ГЕРБ-СДС за премиер срещу обещание да бъде пратен за евродепутат.

Владимир Каролев е роден на 31 юли 1961 година в град Варна. Завършва 35-а гимназия в София, след което служи войник в разузнавателно поделение в Мусачево.

През 1986 година Каролев завършва международни икономически отношения във Висшия икономически институт “Карл Маркс” с две специалности - МИО и икономическа журналистика, през 1993 година магистратура по бизнес администрация в Университета на Албърта в Канада и през 2014 година задочна магистратура по икономика на недвижимите имоти в Университета Рединг, Великобритания.

Появява се в обществено-политическото пространство след средата на 1990-те години като автор на статии по икономически теми, публикувани в периодичния печат. През 2001 година става активен участник в предизборната кампания на НДСВ- партията на Симеон Сакскобурготски. През 2003 година Каролев е избран за общински съветник в София от листата на НДСВ и е преизбиран през 2007 и 2011. През есента на 2011 година Каролев е кандидат-кмет за София, издигнат от НДСВ, а през ноември 2011 подава оставка като общински съветник с цел фокусиране върху професионалната си кариера.

През 2006 година претърпява сериозен инцидент пак в Пирин. При спускане със сноуборд пада и си чупи таза. Транспортиран е в “Пирогов”, където лекарите успяват да го възстановят и това не го отказва от планинарството и от екстремните зимни спортове.

“Очаквам служебен кабинет и нови избори през юли”. Това заявява в последното си интервю на 13 април в “Труд” Владимир Каролев. И позна както за служебното правителство, така и за предсрочните парламентарни избори.
Желаем му да успее да се пребори с тежките травми.

 

Дръж се, братко

Дръж се братко Владимир Каролев, че на жена, деца и внуци трябва да се радваш! Много съпричастност и малко хейт получаваш в битката ти за живот, така че не изпускай фронта, бори се до последно! Пък като спечелиш тази битка, има още толкова много и важни за водене.

Крум Савов, спортен журналист

 

Стискам палци да се оправи

Стискам палци Владо Каролев да се оправи. Досега имаше късмет с откриването му, дано късметът да продължи да е с него. И ще ви помоля ако искате да напишете нещо хейтърско, да го запазите за друг случай.

Венци Мицов, общественик

 

Трябват ни медицински хеликоптери

Инцидентът с Владо Каролев (дано да се оправи и всичко да е наред) повдигна въпроса с медицинския хеликоптер и планинското спасяване.

Създаването на система от хеликоптери, връзката им с болници и тел. 112 е всеобхватно и скъпо дело, което не може да се реши с една, даже и с три машини. Въпросът е откъде могат да дойдат парите? Може да са от бюджета. Но може отново да са от джобовете на хората, обаче легално и с ясна цел. От години се обсъжда застрахователен пул. Разбирай - всеки, който притежава недвижим имот, да отдели лев или два, които да влязат в специална застрахователна структура.

Николай Стоянов, журналист

Синът му е сред обещаващите банкери

В класация от 2016 г. на Financial News синът на Владимир Каролев Александър е нареден сред 40-те най-перспективни млади инвестиционни банкери на Стария континент. Той е определен като една от изгряващите звезди на финансовата сцена от близо 100 банкери, до които се е допитало изданието. Българинът спечелва признанието на големите играчи в сектора с участието си в две големи сделки - облигационната емисия за 500 милиона долара на турския мобилен оператор Turkcell и еврооблигационната емисия на Литва за 1,5 милиарда. Александър Каролев работи от септември 2015 година в подразделението на френската банка BNP Paribas в Лондон.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети