Владимир Каролев - Корона-арестант

Забравете за алкохолните босове, изтрийте спомените си за хазартните царе, ред е на анти-карантинните бунтовници. Те ще бъдат преследвани и тях ще виждаме по новините. Апостол и първомъченик на тази съпротива се оказа лошото момче на българската икономика, душманинът на зелената мафия – Владимир Каролев. След специална акция на полицията любителят на планината беше задържан при спецакция, а от днес и обвинен от прокуратурата.

„Няма шега. Политическата простотия реализирана от полицейска простотия на натегач от СДВР резултира в задържането ми за 24 часа в РУ Разлог. Нищо не съм нарушил и ще осъдя държавата в Страсбург за тази простотия. За съжаление, данъкоплатците ще платите. И не, не се жалвам, че ме задържат. Здравият разум ще победи здравите сили. И все пак Картаген трябва да падне!“ Ето това написа Каролев оня ден в собствената си страница във фейсбук. Как да не го арестуваш?

Икономистът без да иска влезе в ролята политическия командир от онзи саркастичен виц от мрачните съветски времена. Общо взето политрукът (политически ръководител, рус.) бил застрелян от германците. Един войник крещи на другите: „Убиха политрука!“ Обаче то - война – гърми, трещи и никой не може да разбере кого точно са убили. Войникът се мъчил, викал, плакал и накрая махнал с ръка „Когото трябваше, него и убиха!“

Та, така. Когото трябваше, него и арестуваха, но друго е интересното. Акцията по въдворяването на Каролев в кауша протече като в роман, писан от автор с биполярно разстройство – такъв, който не знае дали иска да е Том Кланси или Ярослав Хашек.

След като се прибира от Лондон (на такива им препоръчват да си стоят 14 дни у дома), Каролев решава да изпробва как се справя държавата с извънредното си положение. Предприемачът притежава хотел в района на карантинния Банско и се самокомандирова дотам. По пътя пише, коментира колко е фалшиво всичко – дразни властта един вид. След като запечатва хотела и свършва това, каквото там имал да върши, се качва по снежните чукари на Пирин. Снима се, хвали се. Пак дразни властта. И тя взе, че се задейства.

По същото време, според разказите на Каролев, двама полицаи от „Задържане“ на столичната полиция се появили в един от двата му офиса в София. Били облечени като за Чернобил – маски, ръкавици. Става ясно очевидното – Каролев е в Разлог. Началникът на издирвачите се обажда на мобилния телефон на бизнесмена. Бил учтив и обяснил положението – трябва да разкаже онова, което е снимал и писал за Пирин и държавата, за да може и полицията да го съпреживее, докато му сваля показанията.

Владимир Каролев не схванал цялата картинка и си казал абсолютно наивно, че към онзи конкретен момент на полицейско внимание, се намира в района на Разлог и е готов без съпротива да споделя информация.

Междувременно звъни една журналистка.

„Каза, че ме издирвали заради някакъв колаж, който съм постнал за професор доктор генерал Мутафчийски. Е не, не вярвам. Няма толкова прост полицай в държавата, който да реши да търси някой заради постнат хумористичен колаж“, пише на страницата си Каролев.

Дали е заради колажа, дали е заради чистия въздух или защото е нарушил парещия нов закон за извънредното положение, Владимир Каролев се превърна в първия арестант на коронавируса. След като прекара едно денонощие в кауша, бизнесменът бе освободен, а след това ескортиран с полиция до София. За да е пълно щастието, малко по-късно се сдоби и с обвинение от прокуратурата. И правилно! За какво ти е един закон за извънредното положение, ако не можеш да арестуваш този, когото трябва?

Владимир Каролев е роден на 31 юли 1961 г. във Варна. Завършва „Международни Икономически Отношения” в УНСС през 1986-а. След промените заминава за САЩ, където през 1993-а получава диплома по МВА от Университета на Алберта. Работил е в Института по Икономика и Организация на Металургията като старши консултант, е след това в KPMG Barents LLC - като мениджър и старши мениджър. Изпълнителен директор на инвестиционния фонд ECM. В момента е управляващ съсобственик на Балканска Консултантска Компания, която развива дейност в областта на корпоративните финанси и чуждестранните инвестиции. Преподава „Управление на инвестициите“ в Магистърската програма на City University of Seattle. Владее руски и английски език.

Доста активен е в обществото. Има над две хиляди публикации в българския печат.

 

Снаха му – известна актриса

Снахата на Владимир Каролев – Валентина Каролева стана популярна в България с ролята си в „Доза щастие“ на режисьорката Яна Титова. Валентина играе ролята на майка си Весела Тотева. За демоните на падението и ангелите на спасението, за хероина и вярата в Бог, за родителите и децата, за бягствата и завръщанията, за любовта, която всичко прощава, и за търсенето на дозата щастие. Валя живее в Лондон със съпруга си Александър Каролев, който през 2017-а, едва 28-годишен, бе обявен за един от най-забележителните инвестиционни банкери в Лондон. Двамата имат дъщеричка - Изабела.

 

За него

Който лъже, лъже себе си и хората

Ако излъжеш полицая, лъжеш себе си, лъжеш хората и ставаш преносител на зараза. Съзнанието, самосъзнанието, дисциплината, контролът на нацията е важен в случая.

Бойко Борисов, министър-председател

 

Непримирим нрав

Владимир Каролев е финансист и колега почитател на свободния пазар. Запознахме се при последната му кампания за кмет на София, когато отнякъде ми беше изнамерил номера и звънна, за да ме покани да помагам с икономическата част от платформата му. Непримирим нрав, пълен с енергия, често заставаме от една страна на барикадата по важни стопански теми. Запален по планините и екстремните изживявания дотолкова, че малко неща могат да го спрат да се потопи в тях.

Стоян Панчев, председател на Българско либертарианско общество

 

Тласка нещата напред

Владимир Каролев е утвърден мениджър, експерт, който знае и тласка нещата напред. Каролев е финансист, анализатор, известен с модерните си либерални и дясноцентристки възгледи за икономиката и политиката. Той има заслуги като общински съветник два мандата от НДСВ. Той е в основата на идеята да се забрани на общинските съветници и техните роднини да участват в управлението на общински фирми. Каролев е човекът, който още през 2003-а извади на бял свят скандалните практики за замени на общински имоти на принципа кон за кокошка.

Христина Христова, бивш социален министър и председател на НДСВ

 

Нито веднъж не погледна в бележника ми

Татко нито веднъж не е отварял бележника ми. Той и майка ми винаги са вярвали в моята преценка и са подкрепяли решенията ми,. Затова те не са притеснени от ранния ми брак (бел.ред. - тогава Александър е на 24 г. – твърде млад за днешните юпита). До последно пазих в тайна от тях, че ще се женя. Много дължа на родителите си. От тях съм се научил, че в брака човек трява да е честен и добронамерен. Сигурен съм, че човек, когато помага, със сигурност ще бъде щастлив. И искам това да са ценностите, които ще наследят и моите деца.

Александър Каролев, негов син

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети