Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Да откажеш на „Манчестър Юнайтед“

Търсят кой да прави оглед на язовирите До 15 април събират оферти за почистване на наноси от Панчарево

Владимир Каролев – Корона-арестант

Забравете за алкохолните босове, изтрийте спомените си за хазартните царе, ред е на анти-карантинните бунтовници. Те ще бъдат преследвани и тях ще виждаме по новините. Апостол и първомъченик на тази съпротива се оказа лошото момче на българската икономика, душманинът на зелената мафия – Владимир Каролев. След специална акция на полицията любителят на планината беше задържан при спецакция, а от днес и обвинен от прокуратурата.

„Няма шега. Политическата простотия реализирана от полицейска простотия на натегач от СДВР резултира в задържането ми за 24 часа в РУ Разлог. Нищо не съм нарушил и ще осъдя държавата в Страсбург за тази простотия. За съжаление, данъкоплатците ще платите. И не, не се жалвам, че ме задържат. Здравият разум ще победи здравите сили. И все пак Картаген трябва да падне!“ Ето това написа Каролев оня ден в собствената си страница във фейсбук. Как да не го арестуваш?

Икономистът без да иска влезе в ролята политическия командир от онзи саркастичен виц от мрачните съветски времена. Общо взето политрукът (политически ръководител, рус.) бил застрелян от германците. Един войник крещи на другите: „Убиха политрука!“ Обаче то – война – гърми, трещи и никой не може да разбере кого точно са убили. Войникът се мъчил, викал, плакал и накрая махнал с ръка „Когото трябваше, него и убиха!“

Та, така. Когото трябваше, него и арестуваха, но друго е интересното. Акцията по въдворяването на Каролев в кауша протече като в роман, писан от автор с биполярно разстройство – такъв, който не знае дали иска да е Том Кланси или Ярослав Хашек.

След като се прибира от Лондон (на такива им препоръчват да си стоят 14 дни у дома), Каролев решава да изпробва как се справя държавата с извънредното си положение. Предприемачът притежава хотел в района на карантинния Банско и се самокомандирова дотам. По пътя пише, коментира колко е фалшиво всичко – дразни властта един вид. След като запечатва хотела и свършва това, каквото там имал да върши, се качва по снежните чукари на Пирин. Снима се, хвали се. Пак дразни властта. И тя взе, че се задейства.

По същото време, според разказите на Каролев, двама полицаи от „Задържане“ на столичната полиция се появили в един от двата му офиса в София. Били облечени като за Чернобил – маски, ръкавици. Става ясно очевидното – Каролев е в Разлог. Началникът на издирвачите се обажда на мобилния телефон на бизнесмена. Бил учтив и обяснил положението – трябва да разкаже онова, което е снимал и писал за Пирин и държавата, за да може и полицията да го съпреживее, докато му сваля показанията.

Владимир Каролев не схванал цялата картинка и си казал абсолютно наивно, че към онзи конкретен момент на полицейско внимание, се намира в района на Разлог и е готов без съпротива да споделя информация.

Междувременно звъни една журналистка.

„Каза, че ме издирвали заради някакъв колаж, който съм постнал за професор доктор генерал Мутафчийски. Е не, не вярвам. Няма толкова прост полицай в държавата, който да реши да търси някой заради постнат хумористичен колаж“, пише на страницата си Каролев.

Дали е заради колажа, дали е заради чистия въздух или защото е нарушил парещия нов закон за извънредното положение, Владимир Каролев се превърна в първия арестант на коронавируса. След като прекара едно денонощие в кауша, бизнесменът бе освободен, а след това ескортиран с полиция до София. За да е пълно щастието, малко по-късно се сдоби и с обвинение от прокуратурата. И правилно! За какво ти е един закон за извънредното положение, ако не можеш да арестуваш този, когото трябва?

Владимир Каролев е роден на 31 юли 1961 г. във Варна. Завършва „Международни Икономически Отношения” в УНСС през 1986-а. След промените заминава за САЩ, където през 1993-а получава диплома по МВА от Университета на Алберта. Работил е в Института по Икономика и Организация на Металургията като старши консултант, е след това в KPMG Barents LLC – като мениджър и старши мениджър. Изпълнителен директор на инвестиционния фонд ECM. В момента е управляващ съсобственик на Балканска Консултантска Компания, която развива дейност в областта на корпоративните финанси и чуждестранните инвестиции. Преподава „Управление на инвестициите“ в Магистърската програма на City University of Seattle. Владее руски и английски език.

Доста активен е в обществото. Има над две хиляди публикации в българския печат.

 

Снаха му – известна актриса

Снахата на Владимир Каролев – Валентина Каролева стана популярна в България с ролята си в „Доза щастие“ на режисьорката Яна Титова. Валентина играе ролята на майка си Весела Тотева. За демоните на падението и ангелите на спасението, за хероина и вярата в Бог, за родителите и децата, за бягствата и завръщанията, за любовта, която всичко прощава, и за търсенето на дозата щастие. Валя живее в Лондон със съпруга си Александър Каролев, който през 2017-а, едва 28-годишен, бе обявен за един от най-забележителните инвестиционни банкери в Лондон. Двамата имат дъщеричка – Изабела.

 

За него

Който лъже, лъже себе си и хората

Ако излъжеш полицая, лъжеш себе си, лъжеш хората и ставаш преносител на зараза. Съзнанието, самосъзнанието, дисциплината, контролът на нацията е важен в случая.

Бойко Борисов, министър-председател

 

Непримирим нрав

Владимир Каролев е финансист и колега почитател на свободния пазар. Запознахме се при последната му кампания за кмет на София, когато отнякъде ми беше изнамерил номера и звънна, за да ме покани да помагам с икономическата част от платформата му. Непримирим нрав, пълен с енергия, често заставаме от една страна на барикадата по важни стопански теми. Запален по планините и екстремните изживявания дотолкова, че малко неща могат да го спрат да се потопи в тях.

Стоян Панчев, председател на Българско либертарианско общество

 

Тласка нещата напред

Владимир Каролев е утвърден мениджър, експерт, който знае и тласка нещата напред. Каролев е финансист, анализатор, известен с модерните си либерални и дясноцентристки възгледи за икономиката и политиката. Той има заслуги като общински съветник два мандата от НДСВ. Той е в основата на идеята да се забрани на общинските съветници и техните роднини да участват в управлението на общински фирми. Каролев е човекът, който още през 2003-а извади на бял свят скандалните практики за замени на общински имоти на принципа кон за кокошка.

Христина Христова, бивш социален министър и председател на НДСВ

 

Нито веднъж не погледна в бележника ми

Татко нито веднъж не е отварял бележника ми. Той и майка ми винаги са вярвали в моята преценка и са подкрепяли решенията ми,. Затова те не са притеснени от ранния ми брак (бел.ред. – тогава Александър е на 24 г. – твърде млад за днешните юпита). До последно пазих в тайна от тях, че ще се женя. Много дължа на родителите си. От тях съм се научил, че в брака човек трява да е честен и добронамерен. Сигурен съм, че човек, когато помага, със сигурност ще бъде щастлив. И искам това да са ценностите, които ще наследят и моите деца.

Александър Каролев, негов син

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.