Владислав Горанов - Ковчежникът

Днес министерски съвет гласува актуализация на бюджета. Сред главните действащи лица е финансовият министър Владислав Горанов. Под неговия взор до края на годината България може официално да подаде кандидатурата си за членство в чакалнята за еврото (валутния механизъм ERM II). Предстои да бъде осъществена най-голямата сделка за въоръжение за армията, като ще бъдат закупени самолети Ф-16. Ръстът на икономиката е около 3,5%, с което изпреварваме повечето страни от ЕС. Всичко това е възможно благодарение на министъра на финансите, поддържаните от него ниски данъци и предприетите мерки срещу сивия сектор на икономиката.

Министърът на финансите Владислав Горанов рядко дава интервюта и не търси изяви в медиите. Но това е едно от положителните му качества. Защото за финансовия министър по-важни са не думите, а делата. За влизането ни в еврозоната се говори от много години. Но за първи път Горанов постави въпроса остро и открито пред партньорите ни от ЕС и заяви, че България официално ще подаде кандидатурата си са членство. Това е доста смело решение, защото за влизането в еврозоната има формални критерии, които трябва да бъдат изпълнени, но членството в клуба на богатите страни от ЕС донякъде е и политически въпрос. А когато става въпрос за политика, винаги има разногласия в мненията. В момента Европейската централна банка прави преглед на шест банки в България. Ако резултатите са положителни още до края на годината България официално ще поиска да влезе в чакалнята за еврото.

Това става възможно благодарение на доброто развитие на икономиката на страната, ниския държавен дълг, малкия бюджетен дефицит, ниските лихви и стабилния курс на лева към еврото. А една от основните причини за това е консервативната и последователна политика, която води министър Горанов. Защото в еврозоната не толерират резките промени в политиката и непремерените изказвания.

Горанов е човекът, който има най-дълъг стаж като министър на финансите в новата история на България. Той е министър на финансите в периода 2014-2017 г. във второто правителство на Бойко Борисов. След това е избран е за депутат от ГЕРБ в 44-то Народно събрание. А от 4 май 2017 г. отново е министър на финансите. Преди това той има дълъг стаж в държавната администрация. От 1998 до 2001 г. е специалист по извънбюджетни сметки и фондове, експерт и директор на дирекция “Финансова политика” към Министерство на земеделието. През 2001 г. заема длъжността главен експерт в дирекция “Финансиране на държавни органи, програми и осигурителни фондове” към МФ. От 2001 до 2009 г. е началник на отдел “Социални разходи” към МФ. А от август 2009 г. до април 2013 г. заема поста на зам.-министър на финансите.

Приходите в държавния бюджет и доходите на хората нарастват всяка година, макар на всички ни да се иска това да стана още по-бързо. Приходите в държавния бюджет за 2019 г. се очаква да бъдат с 50% по-високи спрямо 2014 г., като увеличението е с 14 млрд. лв. За същия 5-годишен период номиналното увеличение на БВП на страната е с 40%. Тази разлика от 10% се дължи на излизането на сивата икономика на светло. А в резултат има пари в хазната за вдигане на пенсиите и за купуване на самолети.

Според анализ на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) делът на легалната икономика е нараснал през 2018 г. с 4,5 пункта до рекордните за страната 79,1%. Това е не само рекордно малък дял на сивата икономика, но и рекордно бързо излизане на икономиката на светло. За всичко това безспорно основна роля имат предприетите от Националната агенция за приходи и Агенция “Митници” мерки срещу сивата икономика.

През настоящата година тенденцията за излизане на икономиката на светло продължава, което води до ръст на приходите в бюджета. Делът на контрабандата с цигари през първото тримесечие на годината е намалял до 3,8%, показва анализ на базата изхвърлените кутии от цигари. Така България става за пример сред страните от ЕС.

През настоящата година влизат в сила и новите изисквания за касовите апарати - да предават в реално време данни в НАП за отчетените обороти. Това също е доста смел ход от страна на финансовия министър. Защото той отнесе доста негативни коментари от страна на бизнеса. Има упреци, че заради некоректните търговци се наказват и изрядните. Но това не е съвсем така. След като касовите апарати бъдат подменени полза ще има и за изрядните. Защото търговците, които не плащат ДДС и съответно данък печалба, имат предимство пред конкурентите си. Те играят нечестно, но в резултат могат да свалят цените и да привличат клиенти. Подмяната на касовите апарати цели да се сложи край на всичко това. От което ще спечели и легалният бизнес.

 

Рекорден ръст на приходите от цигари

Приходите в държавната хазна от акциз върху цигарите за първите пет месеца на годината се увеличават с 23,3% и достигат 1,138 млрд. лв., което е абсолютен рекорд. Това потвърждава, че сивата икономика излиза на светло. При горивата мерките срещу сивата икономика също дават резултат. Приходите от акциз върху горивата се увеличават с 6,15% до 931 млн. лв. Излизането на сивата икономика на светло се потвърждава и от приходите от ДДС. За пет месеца в държавната хазна от ДДС са събрани 4,64 млрд. лв., което е с над 10% повече от същия период на миналата година.

 

За него

Един от най-добрите ни експерти

Влади Горанов е един от най-добрите ни експерти. Още в началото на ГЕРБ го привлякох към партията, именно заради високата експертиза, която притежава.

Бойко Борисов, министър-председател на България

 

Води диалог с бизнеса

Категорично Владислав Горанов е един от най-успешните мениджъри на правителството. Лично на мен ми допада това, че той разбра, че най-добри са нормите, които се създават като “народно творчество”. В България се мисли не само за фискалния ефект, но и за пътя, по който се постигат нещата. Горанов не е догматик, а това е важно за бизнеса. Пожелавам му да продължи да бъде диалогичен. Не винаги сме били с него на едно мнение, дори сме спорили и то съвсем сериозно, но точно заради това уважавам събеседниците си, които имат аргументи.

Радосвет Радев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара

 

Реши проблемите на бранша

В разговорите с министъра на финансите Владислав Горанов постигнахме съгласие, че започва активна работа за справяне с проблема с нерегламентираните превози. От години искаме това да бъде криминализирано.

Магдалена Милтенова, Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта

 

Успя да направи добър екип

Владислав Горанов умее да работи с хората. Успява да направи екип от различни специалисти. Има сериозни иновативни способности и винаги е носител на промяната.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

Коментари

Задължително поле