Влад Тенев - Българският Робин Худ

Роденият в България Владимир Тенев официално е милиардер, стана ясно от 35-ото издание на годишната класация на списание Форбс. Той се класира на 2674-о място, на същото, на което е и Ким Кардашиян, която е със също минималния праг от 1 милиард долара нетно състояние.

Толкова много се зарадвахме да видим българско име в класацията на Форбс, колкото и да не ни се вярва обаче въпреки българските му корени, той си е абсолютен американец. До 5-годишна възраст Влад, както го наричат всички в САЩ, живее в родната си Варна, а след това емигрира в Америка с родителите си, които в последствие заемат ръководни постове в Световната банка.

Тенев от малък проявявал интерес към математика и наука. Израснал е в семейството на двама академично ориентирани родители, които не скривали радостта си, че той има афинитет към точните науки. Влад всъщност израства във Вирджиния до 13-годишен, след това родителите му и той се местят във Вашингтон, където записват Влад да учи в частното училище по технологии “Томас Джеферсън”. След като завършва училището, технологичният гуру е приет да учи математика в “Станфорд”.

Четири години след това съдбата го среща с бъдещия му най-добър приятел и колега - Бейжу Бат. С индиеца се оказват съквартиранти по случайност. Той е бакалавър в специалност “Физика” и магистър по математика, докато Влад има бакалавърска степен по математика и магистърска степен също по математика от Калифорнийския университет. Двамата са не само сътрудници, но и най-добри приятели, тъй като имат много общо помежду си. След като завършва магистратура, Влад решава да запише и докторска степен по математика, но в крайна сметка не защитава докторантурата си.

Вместо това, той прави първите крачки в Силициевата долина. Като заинтересован по финансите, заради своите родителите, Влад решава да създаде две новостартиращи финансови фирми, които обаче не пожъват успех - “Хронос рисърч” - компания за продажба на софтуер за банки и големи институции и “Ампло”. Вместо да се откаже, той вижда възможност в предложението на своя съквартирант - Бейжу да започнат ново начинание заедно - компанията “Робин Худ”, Тя дава възможност на всички да търгуват на фондова борса, независимо дали имат големи или малки финансови възможности. Дори самият Влад я описва, като място за онези, зарязани от “Уолстрийт”. Кръщават я на легендарния разбойник - герой, който краде от богатите и дава на бедните. Метафорично те използват името му, за да опишат най-добре какво предлага платформата им, която дава възможност на всички да търгуват на фондовата борса, независимо от финансите си.
Двамата партньори стартират и друга компания “Целерис, която е в сферата на софтуерните разработки, но бързо я оставят, след като “Робин худ” набира голяма популярност.

Насочена предимно към милениълите, компанията е първият брокер, който дава възможност за безплатна търговия с акции в САЩ.

От началото на 2018 г. те предлагат и нова услуга - търговия с криптовалути. Същата година Тенев влезе в топ 11 на новите техномилиардери редом до основателя на “Амазон” Джеф Безос, създателя на “Майкрософт” Бил Гейтс и Уорън Бъфет. Тогава “Робин Худ” е на стойност 6 млрд. долара. През 2017 г. името на Тенев е включено в списъка на “Форбс” под номер 30 за млади мениджъри в сферата на финансовите пазари. През август 2020 г. частни инвеститори оцениха “Робин Худ” на 11,2 млрд. долара, Тенев притежава около 10,5% дял в компанията. “Имаше много хора, които не вярваха в нас. Трябваше да почукаме на много врати. Но бяхме непреклонни”, казва пред западни медии Влад Тенев.

Приложението е изключително атрактивно най-вече за младото поколение, като около 80% от потребителите са под 35-годишни. Причината е липсата на такси при сключването на сделки и управлението на спестяванията им.

За България не говори много. “Берлинската стена падна, докато бях дете, и преместването на семейството ми от България във Вирджиния бе пример за уникалната американска история на възможностите. В САЩ семейството ми намери държава, която цени свободния избор като крайъгълен камък на капиталистическата система. Конкуренцията и достъпът позволиха на американския фондов пазар да се превърне в най-големия двигател за създаване на богатство в историята на света”, казва Тенев в свое интервю пред Си Ен Би Си.

“Роден съм зад желязната завеса. За хората в моята родна България управлението на парите беше сведено до две възможности - запазване на спестяванията в държавната банка или скриване под матрак. Инвестирането, разбира се, беше извън предложенията, както и достъпът до кредитна линия”.

 

“Влад Дракула на акциите”

Илон Мъск настоятелно питал Тенев в неформален разговор в новата аудио платформа “Клубхаус” защо платформата, пионер на търговията без комисионна, решила да ограничи търговията с 13 акции, позволявайки на клиентите да продават позиции, но не и да отварят нови позиции в определени ценни книжа, предизвиквайки ярост от страна на потребителите. “Хората искат отговор и искат да знаят истината”, казал Мъск, наричайки Тенев “Влад Дракула на акциите”.

Илон Мъск, Главен изпълнителен директор, Tesla Motors

 

Трябва да поеме отговорност за смъртта на сина ни

Подадохме жалба срещу компанията на Влад за 730 хиляди долара за небрежно причиняване на емоционален стрес върху нашия син, който се самоуби, заради отрицателно салдо от 730 хиляди долара в акаунта си в “Робин Худ” - същата сума, която и ние искаме. Трагично е, че комуникациите на компанията му бяха напълно подвеждащи, защото в действителност Алекс не дължеше никакви пари. Тази компания подтиква младите и неопитни клиенти, като нашия син, да се включат в рискована търговия. “Робин Худ” и Влад Тенев трябва да поемат отговорност.

Дороти Кърнс, майка на момче, самоубило се заради компанията на Влад Тенев

 

Най-добрият ми приятел

Влад е най-добрият ми приятел и се радвам, че го срещнах в университета. И сега да го бях срещнал отново щях да му се доверя. Той е двигателят от инженерната страна на проекта ни и в момента е отговорен за много от дейностите на компанията. Благодарен съм му, че се раздава непрестанно.

Бейжу Бат, съосновател на “Робин Худ”

Множество скандали, свързани с компанията

През последната една година Влад Тенев си навлече и гнева на феновете на “Робин Худ”, както и множество скандали, свързани с компанията. През 2020 г. беше съобщено за самоубийство на 20-годишен студент инвестирал през платформата, а за причина се смята фактът, че погрешно е разбрал, че дължи 730 000 долара.

След случилото се компанията обяви, че може да намали достъпа до по-сложните опции за клиентите си и че ще подобри потребителския си интерфейс. Компанията обяви и планове да разработи образователни инструменти за работа с приложението. Влад забрани и покупката на акции в силно фаворизирани гейминг компании и си навлече гнева на милиони американци.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети