Властта обсъди два модела за здравна реформа

Електронното здравеопазване тръгва през 2019 година

Големият дебат е през септември

Два модела за здравна реформа бяха обсъдени днес в Министерски съвет. Здравният министър Кирил Ананиев обясни концепцията за промените пред премиера Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов, представителите на коалиционните партньори както и председателите на парламентарните комисии по здравеопазване и бюджет и финанси д-р Даниела Дариткова и Менда Стоянова.

Очакванията са чрез промените да се коригира финансирането на системата, като допълнителното осигуряване ще стане по-важно. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев вече заяви, че ще представи публично проекта през месец септември, но първо ще запознае с него народните представители. Единият вариант е да се създадат повече здравни каси като чрез него се подходи към „разбиване монопола на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК)”.

Управляващите дадоха вече да се разбере, че общото решение ще клони към идеята доплащанията за допълнително здравно осигуряване на пациентите да става чрез застрахователните дружества. Един от аргументите в полза на втория вариант е, че за нови здравни каси ще бъде необходимо отново да се правят назначения и така в сектора ще увеличат чиновниците. А застрахователните дружества имат необходимия персонал за дейността. Припомняме, че в момента в НЗОК работят на щат близо 2500 служители.

В министерството на здравеопазването работят и по изграждането на електронната здравно-информационна система и в първите месеци на следващата година се очаква реално да заработи електронното здравеопазване.

Междувременно новоизбраният шеф на НЗОК д-р Дечо Дечев коментира преди дни, че въвеждането на нови правила при финансирането на медикаментите от НЗОК е един от механизмите, по които може да се пресекат големите харчове на касата. Промените, които предлагат в това отношение са при еднакъв ефект и полза за пациентите от две напълни идентични терапии с лекарства от НЗОК да се покриват на 100 процента по-евтината.

А ако болният пожелае по-скъпата – да си доплати.

Коментари

Задължително поле