Вложенията в бизнес сгради нараснаха с 21%

Покупките на офиси имат най-голям дал от инвестициите в бизнес имоти.

Повечето сделки са с офиси

Инвестираха 202 млн. евро

202 млн. евро са инвестирани в бизнес имоти в България през първата половина на 2020 г., което е ръст с 21% спрямо същия период на миналата година, пише в доклад на консултантска компания. Основният дял от направените инвестиции се дължи на сделки с офиси - 53%, следван от такива с търговски площи - 43%, парцели за строеж - 3%, и сгради със смесено предназначение - 1%.

През полугодието инвестиционният пазар в страната ни е доминиран от чуждестранни купувачи, които са съставлявали 58% от инвестициите, докато за българските остава дял от 42%. Делът на продажби на доходоносни активи в момента на покупка (66%) има превес над този със спекулативна цел (26%), а останалите сделки са с имоти за собствено ползване - 8%.

Нивата на възвръщаемост на вложенията в офиси и индустриални площи се запазват на ниво от съответно 8% и 9,5%. Лек ръст има при търговски площи и те достигат 7,75%.

Консултантите очакват пазарът на инвестиционни имоти у нас през следващите месеци да бъде доминиран от местни инвеститори. Според експертите има предпоставки активността на пазара да нарасне, когато ще има по-голяма яснота за развитието на коронавирус пандемията както на локално, така и на глобално ниво.
В краткосрочен план се очаква леко покачване на нивата на възвръщаемост от бизнес имотите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти