Вместо с факти: "Продължаваме промяната" отговори на спецпрокуратата за Кирил Петков със закана за закриване

Вместо с опровержение или каквито и да било факти по случая, от коалицията "Продължаваме промяната" отговориха на съобщението за разследване на Кирил Петков по данни от статия на "Труд" със закана за закриване на специализираните съд и прокуратура.

"Многократно сме заявявали, че правораздавателната система в България има нужда от дълбока реформа, за да се превърне в истинска опора на справедливостта в страната. Специализираните наказателен съд и прокуратура на Република България, както неведнъж сме казвали, играят твърде „особена“ роля в прилагането на законите в страната и напълно естествено - именно тяхното закриване в този им вид, следва да бъде един от основните приоритети на законодателната дейност на следващото Народно събрание, разбира се като част от дълбоката промяна в посоката на развитие на България", гласи съобщението на "Продължаваме промяната", разпространено до медиите.

Днес от спецпрокуратурата съобщиха, че още на 24 август 2021 г., въз основа на подаден сигнал по електронна поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление от г-н Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката, описани подробно и в статия на вестник „Труд“ от  22.08.2021 г., е образувана прокурорска преписка, съобщиха от Специализирана прокуратура.

Към преписката е присъединена и жалба от гражданин, която съдържа идентични твърдения. 

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Специализираната прокуратура.

На 15.09.2021 г. наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика