ВМРО призовава пенсиите да се изчисляват по старата формула

ВМРО призовават пенсиите да се изчисляват по старата формула до постигане на обществен консенсус, съобщават от партията.

Преди да бъде предложен новият начин на формиране на пенсиите не е имало обществено обсъждане, формулата не е обяснена на хората и на законодателния орган, в лицето на НС, и не е направена оценка на въздействието. Три стъпки, които допринесоха за нормотворческия хаос, който само през 2019 г. може да ощети десетки хиляди българи, които предстои да се пенсионират. И това е проблем, който ще се мултиплицира всяка следваща година, пишат в позицията си партията.

Това са данните от предварителния анализ на Националния осигурителен институт. Причината за по-ниските пенсии на част от възрастните е отпадането на трите най-добри години от 1997 до 1999 г. От тази година в пенсионната формула се взема предвид осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. без да се включват трите най-добри години от времето преди това. Анализът сочи, че парите ще паднат с до 8% заради изчислен по-нисък индивидуален коефициент, пишат още от ВМРО.

От ВМРО са категорични, че доброто намерение да се прекратят измамите с осигурителния стаж не може да се реализира, ако има ощетен дори един български гражданин. От партията припомнят, че именно благодарение на тях от началото на мандата два пъти бяха вдигнати пенсиите. "Благодарение на нас в управленската програма е заложено и намерението минималната пенсия да се доближи до прага на бедност, с което да бъдат гарантирани достойни старини на нашите майки и бащи. Ние настояхме и работихме активно по Националната стратегия за възрастните хора. Имаме и готовност за закон със специален фокус към правата и мястото на тези наши сънародници в обществения живот на страната", пишат в позицията си.

Приетата нова формула не е редно да бъде прилагана, докато не бъдат направени основните стъпки, които изброихме по-горе – оценка на влиянието, обществено обсъждане и точна и ясна методология, която да не ощетява дори и един човек, настояват от партията.

Коментари

Задължително поле