Внасяме шофьори от Молдова и Украйна

Около 4-5 000 шофьори търси транспортният бизнес.

80% от фирмите изпитват недостиг на кадри

Заплатите варират от 560 до 2000 лв.

Транспортните фирми настояват институциите бързо да облекчат процедурата по вноса на шофьори от Молдова и Украйна. Това заяви Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи на форум в София.

Те са подходящи да работят у нас, защото знаят български език и могат бързо да се адаптират. Подобна практика има и в Румъния и Полша, които са внесли шофьори от Пакистан и други азиатски държави, каза Арабаджиев.

Според изчисления на съюза у нас липсват около 4-5 000 шофьори. В над 80% от транспортните фирми има недостиг на кадри, а около 15% от автомобилите за международен транспорт не се движат заради липса на шофьори, което е удар върху икономиката и сектора.

“Превозвачите започват поетапно да се отказват от този вид дейност. Имаме обществени поръчки за превоз на пътници, на които няма кой да се яви да участва, предупреди и Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта.

По думите й заплатите на шофьорите варират от 560 до 2000 лева, а в същото време глобите са много високи. Когато за най-елементарно нарушение на водач на автобус се налага глоба от 1500 лева, тези хора просто се отказват да извършват тази дейност, посочи тя.

Коментари

Задължително поле