Внедриха нов метод на ендопротезиране в болницата във Велико Търново

Д-р Трифон Трифонов въведе нов достъп при ендопротезирането на тазобедрената става, който е усвоен по време на курс по тазобедрено ендопротезиране при проф. Рьотингер.

"Достъпът на Рьотингер е анатомичен, което означава, че не се прерязват мускулите, които движат тазобедрената става, а се достига между тях. Това довежда до редуцирана следоперативна болка, намалена честота на луксация и дава възможността пациентите да се изправят и проходят в деня на операцията", разказват медици, извършили първата такава интервенция във Великотърновската болница.

Пациентът е жена на близо 80 години, която постъпила в Ортопедичното отделение с фрактура на бедрената шийка. Операцията била извършена от д-р Трифон Трифонов и д-р Калоян Йорданов - специалисти по ортопедия и травматология, д-р Мирослава Маринова - специалист по Анестезиология и Реанимация.

Достъпът на Рьотингер заедно с рутинно използваният заден достъп, въведен от д-р Калоян Йорданов и страничен достъп въведен от д-р Тодор Табаков, позволяват на ендопротезистите да индивидуализират и оптимизират оперативното лечение според нуждите и особеностите на пациентите. Целта е достигане на отлични следоперативни резултати.

Коментари

Задължително поле