Внесоха 143 проекта за нови учебници за I и v клас

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

143 проекта за нови учебници за I и V клас внесоха 28 издателства в Министерството на образованието и науката, където днес стартира процедурата по оценяването им, съобщават от образователното министерство.

58 са проектите за учебници по предмети, които се изучават от първокласниците, а 85 са за петокласниците.

В първия етап от процедурата по оценяването участват учители, преподаватели, научни работници от БАН, както и експерти от РУО и МОН. Те дават становища дали проектът отговоря на учебните програми. В комисиите по оценяване има и специалисти по графичен дизайн и полиграфическото изпълнение. След като комисията в МОН оцени проектите, учители, които преподават по съответните предмети, ще оценяват пригодността на учебниците. Срокът за оценяването е не повече от 6 месеца. По тях ще се учи от следващата учебна 2017/2018 година.

За учебниците по история и цивилизации за V клас, по които ще се учи от тази есен, процедурата стартира по-рано след споразумение между МОН и издателите. Одобрени бяха 6 от 8 проекта и те вече се оценяват от учителите, съобщи председателят на комисията за оценяване на учебниците Грета Ганчева, директор на дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието“ в МОН.

Очаква се те да направят избор най-късно до 26 август т.г. След това министърът на образованието и науката Меглена Кунева ще подпише заповед за одобрените учебници, като желанието на ръководството на министерството е през септември да бъдат отпечатани всички учебници по история и цивилизации за V клас.

Коментари

Задължително поле