Форбс: Хакери са откраднали огромно количество данни от федералната служба за сигурност на Русия

Пендаровски: Комисията за историческите въпроси между Северна Македония и България е в задънена улица

Висоцки – първият съветски мачо 39 години след смъртта на барда, той вече е безсмъртен

Слаба избирателна активност на парламентарните избори в Украйна

Първата победителка в “Гласът на България” Стелияна Христова и Християна Цветков пеят за търновци Концертът е в разгара на лятото

Два автомобила се сблъскаха край Търново

Хванаха двама българи крадци в Италия след преследване с хеликоптер

Бойко Борисов кръсти внуците си (СНИМКИ) Малките Бойко и Иван вече са християнчета, похвали се дядо им

Вечната история за принцеса Турандот и музиката на Пучини оживяха на Царевец

Пожар гори близо до Атина

С велосипед и четка шуменец подреди 32-ра излобжа

Идва времето на умните тоалетни Новости в банята: избор на музика и осветяване, самопочистване и смесители с гласови команди

Британският финансов министър ще подаде оставка ако Борис Джонсън стане премиер

Товарен автомобил със слама се запали и затвори за около час пътя за събора на Рожен

„Цар Лъв” пак ловува в кината Нова версия на анимационната класика

Внесохме 33 балерини за година 20 хил. гастарбайтери се трудят в курортите у нас

Научни работници от трети страни не проявяват интерес към България

33 балерини от Украйна, Молдова и др. страни са постъпили на работа у нас от началото на годината. През 2015 г. балерините на щат у нас са били около 150. А в Държавната опера в Стара Загора, няма българска балерина. 20 хил. гастарбайтери работят в курортите у нас през тази година. През първите шест месеца вече са дошли 10 563 чужденци, като те са предимно от Украйна, Киргизстан и Молдова. Преди три години те са били едва 1224. Това съобщи Атанаска Тодорова от КНСБ на семинар в курортното селище Белчин, организиран съвместно с фондация „Фридрих Еберт“.

Сезонните работници са 9362 души, като от тях 3568 са камериери, а 1700 са сервитьори. Като пиколо се трудят 376 чужденци, а като готвачи и помощници – 382 души.

На командировка у нас за първите шест месеца на годината са дошли 272 души от такива държави, а студентите от страни извън ЕС са 101.
Според данни на синдиката, въпреки множеството облекчения, въведени в Закона по настояване на работодателите, няма голям интерес към българския пазар на труда. 10 563 са регистрираните у нас работници от 1 януари до 30 юни 2019 г., като от тях 9362 са за сезонна заетост, съобщи Тодорова, позовавайки се на данни от Агенцията по заетостта. Болшинството от тях са заети в туризма и земеделието, като най-много са камериерите. Въпреки езиковото им предимство, лицата с български произход са едва 30. Например по спогодбата на България с Молдова са обявени 800 работни честа, но само двама молдовци са проявили интерес към предлаганите у нас позиции.

Интересът на българските работодатели към останалите режими за достъп до българския пазар на труда на работници от трети страни е доста по-малък. За първото шестмесечие разрешения за работа у нас са получили 1201 души от 40 страни. Отново най-много са за сезонна работа – от 90 дни до 9 месеца – 500 души, а със „Синя карта на ЕС“ са 127, като 23 от тях са назначени като ръководители. За цялата 2018 г. „синя карта“ са получили 273 души. Това трябва да са хора с висше образование и с професионален опит. Единно разрешение за пребиваване и работа през т.г. е предоставено на 405 души от трети страни. От тях 73 са учители, 72 са професионални спортисти (предимно от Сърбия, Украйна, Русия, САЩ), 26 са циркови артисти, 33 са балерини и др.

КНСБ настоява да бъде гарантирано равноправното третиране на работещите у нас от трети страни по отношение на социални права, безопасни и здравословни условия на труд, както и добри условия на живот.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.