Внимавайте с фрешовете

В процеса на изцеждане сока на плода фрешът се превръща във фруктозна бомба – чаша портокалов сок съдържа 22 грама захар. Когато извличаме сока от плодовете, фибрите и други полезни за храносмилателния тракт съставки се отстраняват.  Според д-р Емил Димитров от Дентално студио д-р Димитрови в Русе, в плодовете се съдържат киселини, които в контакт с емайла (външния слой на зъбите) го деминерализират и променят неговата структура. Първо се появяват бели петна по зъбите, най-често в шийката, където емайлът е най-тънък, които с течение на времето се превръщат в ерозия. Въпреки че емайлът е най-здравата тъкан в човешкия организъм, веднъж наруши ли се, повече не може да се възстанови.

Целта на експертите не е да ни накарат да се откажем от цитрусовите плодове и фрешовете напълно, а да ни дадат кратки съвети, с които консумацията на прясно изцедени сокове няма да ни навреди. Те препоръчват четири основни стъпки на превенция:

Когато консумирате цитрусов плод, не го смучете и не го задържайте дълго в устата. Така ще намалите времето на контакт на зъбите с плодовите киселини в него.

Ако предпочитате цитрусови фрешове, ограничете ги до 1-2 чаши дневно и ги пийте със сламка.

Препоръчително е да изплакнете устата с вода след консумация на цитрусови плодове или фрешове.

Ако решите да измиете зъбите си, нека е най-малко 20 минути след консумацията им, за да се възстанови киселинният баланс в устата.

Зъболекарите сигнализират, че все по-често се виждат случаи на киселинна ерозия, причинена от киселината в плодовите напитки. Сокът от плодове с високо съдържание на лимонена киселина може да увреди емайла на зъбите ви по абсолютно същия начин, по който например го прави една газирана напитка.

Прекомерната консумация на цитрусови плодове може да доведе до изменение в структурата на емайла на зъбите, което води след себе си до по-сериозни проблеми.

Коментари

Задължително поле