Вносители лъжат с фактури за краставици и домати

Уж ги продават по 60 ст./кг, а искат поне 4 лева

ДДС остава за сметка на прекупвачите

Вносители натискат прекупвачите по борси и пазари да приемат стоката им със занижени фактури, алармираха за “Труд news” хора от бизнеса. Търговците, които карат домати и краставици от други държави настоявали стоката им да бъде фактурирана на цени от 50-60 ст. за килограм, докато реално я продавали за около 3-4 лв./кг. По този начин вносителите си спестявали разходите за ДДС и ощетявали държавата, обясниха прекупвачите.

Топката често оставала в посредниците, които впоследствие трябва да препродадат стоката, а магазините държали зеленчуците да бъдат фактурирани на реалните цени. Така ДДС остава за сметка на печалбата на прекупвача, освен ако не успее да намери продавач на сергия, който да вземе стоката, а след това да представи при проверка документи, че е производител.

Схемата работила на повечето борси в страната, а в резултат бюджетът бил ощетен със стотици милиони левове всяка година. Според източникът на “Труд news” обаче данъчните си затваряли очите, тъй като ако фактурите за внос са на реални цени, крайната цена, която ще плащат хората в магазините за плодове и зеленчуци, ще е поне 1 лев по-висока, което пък ще доведе до недоволство у хората и евентуални протести заради високите цени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика