Внук на Радичков откри книжарница за 1 книга

Снимки: Пламен Стоименов
Йордан Радичков, внук на големия български писател, е двигател на идеята за книжарница-галерия, предлагаща само 1 заглавие.

One Book Bookstore обновява соло каталога си 2 пъти в месеца

Световен тренд е появата на такива книжни магазини

One Book Bookstore - книжарница само за една книга - отвори врати на улица “Върбица” 8 в столицата днес.

Неин създател е Йордан Радичков, внук на класика на българската литература, на когото е кръстен. Младият Йордан е син на Димитър Радичков (литератор, театрален режисьор) и на известната наша актриса Мария Статулова.

Идеята на младия филолог и издател е в книжарницата да се продава само по една книга за определен период от време. Илюстрациите на изданията ще бъдат от млади български художници, чиито картини ще бъдат представяни паралелно с книгите. Новото арт пространство е “2 в 1” - обединява книжарница с малка художествена галерия, а мотото му е “Нямаш избор”.

Първата книга, която читателите вече могат да си купят от One Book Bookstore, е “Спомени за коне” - най-известният сборник с новели на големия български писател Йордан Радичков, издаден от ИК “Нике”. Освен книгата в книжарницата са изложени и принтове на художничката Ива Димитрова, автор на илюстрациите към сборника. След 24 ноември книжарницата ще обяви следващата книга, която ще продава.

Илюстрациите са на художничката Ива Димитрова, чиито графични принтове могат да са разгледат и закупят в новата книжарница на “Върбица” 8 в столицата.

Идеята за One Book Bookstore се ражда в Бизби, Аризона, САЩ и е на писателя Уолтър Суон. През 70-те той написва книгата “Me‘n’Henry”, но никой не иска да я издаде. Уолтър се ядосва, отпечатва я срещу 600 долара, а за 100 долара наема помещение на главната улица на Бизби, кръщава го One Book Bookstore и предлага само собствената си книга. Увенчава се с успех - продава над 8000 бройки на цена 19.95 долара. С парите написва нови книги, наема съседното помещение и го кръщава “Други мои книги”. До смъртта си през 1994 г. продава над 20 000 броя от творенията си и се превръща в литературна легенда на Америка.

През 2015 г. същата книжна муза спохожда японеца Йошиуки Мориока и той открива в Токио книжарницата Morioka Shoten, в която също се предлага само по 1 книга в продължение на 1 седмица. “При лавината от книжни издания, която всекидневно залива пазара, читателят има нужда от място за уединение и размисъл, където да се съсредоточи върху едно качествено заглавие”, споделя веруюто си г-н Мориока. Оттогава малкото магазинче в луксозния търговски район Гинза на японската столица се е превърнало спонтанно в уютно културно средище, където читатели се срещат с писатели, чиито книги купуват, с художници и музиканти, които изнасят концерти там.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура