Водата в София поскъпва с 20 на сто (обзор)

Цената на водата в София нараства с близо 20 на сто от 1 октомври.

Вдигнаха цената за кубик от 2,94 лв. на 3,52 лв.

КЕВР утвърди повишение на цената на природния газ с 2,9%

Промяната влиза в сила от 1 октомври

Цената на водата в София нараства от 1 октомври с близо 20 на сто. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена за битовите потребители на “Софийска вода” от 3,52 лв. с ДДС за кубичен метър. Досега цената на водата в София беше 2,94 лв. за кубик.

Заложените инвестиции на дружеството за периода 2022-2026 г. са в размер на 260 млн. лв., като средно инвестират по 50 млн. лв. годишно. Предвидените инвестиции са насочени не само към развитието на физическата инфраструктура, оперирана от дружеството, но и подпомагат неговата дигитализация и създаването на иновации. Към края на 2026 г. се очаква загубите в мрежата на “Софийска вода” да бъдат сведени до 33,29%.

Поскъпването на водата в София стана възможно, след като КЕВР утвърди бизнес плана на дружеството за периода до 2026 г. Цената на водата в София няколко години не е променяна, защото не беше одобрен бизнес планът на “Софийска вода”. А самият бизнес план не беше одобрен заради съдебен спор за размера на нормата на възвръщаемост на вложения от дружеството капитал.

През юни в КЕВР беше проведено обществено обсъждане на проекторешение за вдигане на нормата на възвръщаемост на собствения капитал на “Софийска вода” от 8,12% на 13%. На заседанието стана ясно, че има указания на Върховния административен съд, според които КЕВР трябва да утвърди посочената в допълнително споразумение към договора за концесия възвръщаемост на собствения капитал от 13%. Бизнес планът на “Софийска вода” предвижда цената на водата да нарасне за три години с близо 30 на сто.

Междувременно КЕВР утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 63,72 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора. Увеличението спрямо септември е с 2,9 на сто, но от КЕВР посочиха, че дори така цената за българските потребители е по-благоприятна в сравнение с индекса TTF на газовия хъб в Нидерландия, който в последния месец е от 33 до 40 евро/MWh или около 74,16 лв./MWh.

Енергийни анализатори отбелязват, че газовите хранилища в Европа са пълни на около 94 на сто с наближаването на зимата. Очаква се температурите да останат около средните за сезона, което ще намали опасенията за недостиг, но нарастващото напрежение в Близкия изток предизвиква несигурност на пазара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари