Водата от 4 изворни чешми в Шумен негодна за пиене

Когато при авария няма вода, шуменци най-много се редят на чешмата на ул."Янко Сакъзов"

Водата от четири изворни чешми в Шумен не е добра за консумация, заради наличие на нитрати, противопоказани са и резултатите от микробиологичното изследване. Това съобщават в понеделник от Регионалната здравна инспекция в Шумен след извършено пробонабиране и проведения контрол на водата от 11 местни водоизточника.

С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмата в Шумен до к-с „Кьошковете”; от чешма № 1 по пътя за с. Лозево и от чешмата на разклона за с. Кочово по пътя от с. Лозево за с. Новосел. Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене, съобщават от РЗИ.

Водата от чешмата на ул. „Янко Сакъзов” в центъра на Шумен отново е с наднормено съдържание на нитрати. Измерената стойност е 56 мг/л, при максимално допустима 50 мг/л. Не е добре да се ползва за пиене от малки деца, оповести инспекцията.

Оттам уточняват, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависи изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна дезинфекция. РЗИ проверява много посещаваните изворни чешми веднъж на три месеца.

Коментари

Задължително поле