Водеща британска компания за футболни анализи стъпи в Пловдив

6000 вече са заетите в IT и аутсорсинг сектора в региона

Една от най-големите компании за футболни анализи и статистика в света - Football Radar, стъпи в Пловдив и на 1 август отваря в града под тепетата първия си офис в Югоизточна Европа.

"Футбол Радар" е основана през 2009 г., но централата на фирмата, за която работят футболни експерти, статистици и софтуерни специалисти, е в Лондон. Тя се занимава с изготвяне на база данни, които продава на футболни клубове и заложни къщи. "Ние сме в бизнеса с футбола, но не сме компания за залози и букмейкърска фирма. Събираме футболни данни и създаваме статистически модели, които служат за прогнози на мачове и са полезни на клубове, треньори и при трансфери на играчи", твърди Хелене Марк, главен оперативен директор.

Офисът в Пловдив ще стартира с 12 служители, но амбициите на компанията са до 2 години техният брой да нарасне до 200. "Хората, които търсим, трябва да са не просто футболни фенове. Нужно е да дишат и живеят с футбола, защото говорим за пълно работно време и ангажираност всеки уикенд, когато се играят мачове, които трябва да се гледат и следят", уточни Ричард Монтейг, шеф на звеното по футболни анализи.

"Водим преговори с "Футбол Радар" от няколко месеца и се радвам, че предпочетоха Пловдив пред София и други градове в тази част на Европа. В града ни продължават да се отварят работни места, броят на новозаетите в IT технологиите вече надвишава 6000 души", не скри задоволството си кметът на Пловдив Иван Тотев.

От "Football Radar" твърдят, че издигат футболната игра на научно ниво и на клиентите си не предлагат само сухи цифри, а и структурирана оценка и задълбочен анализ, което ги отличава от другите компании в бранша. През 2016 г. хората на "Футбол Радар" са изгледали 5.2 милиона минути мачове, 736 отбора от 42 първенства в 27 държави. 3500 са анализираните срещи за индивидуална статистика и са проследени изявите на 5837 играчи.

Коментари

Задължително поле