Водна криза напролет

Снимка: МС
Екоминистърът Емил Димитров бе повикан на доклад при премиера Бойко Борисов, с когото обсъдиха какво трябва да се направи, за да се решат “още днес” проблемите.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров предупреди от трибуната в НС, че в Бургас ще се повтори пернишкият сценарий

Резултат след спешна среща при премиера Борисов: има още време за реакция

Застрашено е напояването за земеделски нужди в цялата страна

Застрашена ли е България от водна криза напролет - този въпрос бе обсъден на спешна среща между премиера Бойко Борисов, министъра на околната среда и водите Емил Димитров, министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите.

Борисов привика тримата членове на правителството, след като плашилото на водната криза бе размахано от парламентарната трибуна от Емил Димитров.

По-рано през деня той отиде в пленарната зала, където обясни пред депутатите, че след няколко месеца Бургаска област ще остане без питейно-битово водоснабдяване. Дефицит щяло да има и при напояването в земеделския сектор в цялата страна, ако не се предприемат бързи мерки.

Екоминистърът се оплака, че въпреки предупрежденията му, на този етап нищо не е направено от общините, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на земеделието и храните.

Отделно пречка пред решението на проблема били и многото замесени партийни интереси.

Емил Димитров обвини кметове на ГЕРБ, БСП и ДПС, че се водели само от политическите си пристрастия при проблемите с водоснабдяването.

Министърът даде редица примери - липсата на действия от община Перник при узаконяването на тръбопровода от София до миньорския град, който бе изграден заради кризисната ситуация с язовир “Студена”, отклоняването на вода от същия язовир за община Радомир, намаляващият обем на язовир “Камчия”, който в момента освен Северното Черноморие, захранва и Южното.

Както “Труд” писа още през август, вариантът за предотвратяване на водна криза по Южното Черноморие не е сложен и струва около 60 млн. лв.

Решението на МОСВ, одобрено и от премиера Борисов, е язовирите “Ахелой” и “Порой” да бъдат включени към бургаския водопровод. Така, заедно с язовир “Ясна поляна”, ще се осигурят водните количества в района. По този начин ще се намали водочерпенето от язовир “Камчия”, който в момента захранва и Варна, и Бургас.
Но за да се използва пълният капацитет на “Ясна поляна”, “Ахелой” и “Порой”, чийто общ обем е около 80-90 млн. кубика, трябва спешно да се ремонтират последните два. Нужно е да се направят и два нови водопровода от тях до Бургас - с дължина 3 км и 7 км, както и 2 помпени и 1 пречиствателна станция.

Именно липсата на развитие по този проект предизвиква и прогнозата на Емил Димитров за водна криза в Бургас.

Проверка на “Труд” в бюлетините за състоянието на водите показа, че в момента язовир “Камчия” е запълнен на 46.5% от пълния си обем, като едва 20.5 на сто са полезен обем, тоест са годни за питейно-битово снабдяване. За 26 ноември притокът към язовира е 0,015 кубика в секунда, а разходът е в пъти по-голям - 2,157 кубика в секунда.

От графиците на МОСВ е видно, че в сравнение с 2019 година водата в “Камчия” намалява значително, като причина е сушата от последните три години.

След като с изказването си предизвика искане на оставка на кабинета от БСП и ДПС, Димитров бе привикан на разговор в кабинета на Бойко Борисов.

По време на срещата двамата се разбраха инфраструктурните проекти, които да обезпечат водоподаването по Южното Черноморие, да започнат незабавно и че водна криза няма да бъде допусната.

Впоследствие се проведе и разширеното съвещание, в което се включиха министърките Петя Аврамова и Десислава Танева.

“Имаме 850 милиона лева за проект по Плана за възстановяване, с който можем да рехабилитираме напоителните системи в страната или да ги доизградим. Имаме и план и максимално бързо ще свършим необходимото”, посочи Борисов.

Прогноза за следващите три месеца

Ла Ниня носи суха зима

“В момента се развива явлението Ла Ниня - относително студени води в централната част на тропическия Тих океан, което има влияние върху климатичните особености на следващата зима на цялото земно кълбо.

Влиянието е косвено и слабо за Европа, и поради тази и други причини, свързани с естествената циркулация на атмосферата, е трудно да се правят категорични прогнози за валежите в Европа и България. Все пак има индикации - можем да кажем, че за предстоящите три зимни месеца, има известна повишена вероятност за валежи под нормата, да бъде сухо”, обясни пред “Труд” доц. Илия Господинов от НИМХ.

По думите му има повишена вероятност от 40% за относително суха зима, а за относителна валежна вероятността е около 26%.

Тъй като миналият януари е бил много сух, с валежи 20% под нормата, трудно може предстоящият януари да е също толкова сух, уточни Господинов. За декември метеоролозите смятат, че ще бъде около валежната норма.

Инж. Валентин Вълканов, директор на ВиК-Варна, пред “Труд”:

Няма да има режим, но водата може да поскъпне

Даниела Фархи,
ТРУД, Варна

Варна не е заплашена от воден режим дори и при продължителна суша, каза пред “Труд” управителят на “ВиК” инж. Валентин Вълканов.

Той обясни, че градът се снабдява от два източника - язовир “Камчия” и Девненските извори. В добри години язовирът подавал 80% от нужните за морската столица количества.

“Заради засушаването и липсата на алтернатива в Бургас, сега съотношението е почти поравно. От язовира вземаме 1050 литра в секунда”, каза Вълканов. Други 1000 л/сек идвали от Девня.

Най-големите карстови извори в България имат дебит да снабдят изцяло морската столица. В тях още от римско време извират 3000 л/сек.

“Водата е с перфектни качества, не се налага изграждането на пречиствателна станция, но проблемът е, че е по-скъпа”, коментира Вълканов.

Преди няколко месеца от ВиК-Варна изчислиха, че разликата в цената на водата от яз.”Камчия” и изворите е 7-кратна. Затова има риск питейната течност да поскъпне над сегашните 3,21 лв. за кубик, ако подаваните количества от язовира секнат.

“За да не се случи този сценарий, Бургас трябва да се обезпечи с аварийно захранване от язовирите “Порой” и “Ахелой”, добави Вълканов.

Ганчо Тенев, шеф на ВиК-Бургас, пред “Труд”:

Прогнозата е малко пресилена

Мария Кехайова
ТРУД, Бургас

“Малко е пресилено това, че Бургас е на прага на водна криза. Работим по проекта язовирите “Ахелой” и “Порой” да бъдат включени в деривацията за града, но има подготвителни работи, които в момента правим. Не сме спрели. Надяваме се до лятото, да се завършат ремонтите по стените на тези язовири и да се включат в деривацията”. Това каза пред “Труд” шефът на ВиК в морския град инж. Ганчо Тенев.

По думите му, проектите се подготвят, но трябва да се свърши доста работа, преди да се започне изпълнение.

Експерти от дружеството коментираха пред нашия екип, че вода в “Камчия” има до юни. Единственото спасение е да завали дъжд и водоемът да се напълни. Две години и половина не е имало нито дъжд, нито сняг.

Коментари

Задължително поле