Водопроводът за Перник цепи през Люлин планина

Снимки: Цветан Томчев, архив

„Казват, че до крайот на месеца ще прокопаят през село, ама аз не вервам“, жалва се възрастна жена от село Големо Бучино. „Не мога да мръднем с тоя ремонт да си изтегля пари от автомато, лекарства да купя, народа няма що да се изкъпе. Я стигах у квартало (кв. Мошино на гр. Перник) за десет минути, а сега требе да минем от тука, па през Дивотино, а те (работниците) нещо не работят. Они са над мене, та ги гледам. Се си дават почивки. Не знам до кога че е това, а толкова пари че се хвърли за ремонта.“

Недоволни има винаги при ремонтни работи и репортер на "Труд" премина по трасето на бъдещия водопровод за Перник. На място се убедихме, че по сложното инженерно съоръжение се работи с бързи темпове. Само за два часа, докато екипът ни правеше репортажа от строителството, бяха положени двадесетина метра тръби. Машина за изстъргване на асфалт „изяде“ лента широка метър и дълга няколкостотин метра от табелата на Голямо Бучино до центъра на селото. Камиони сноват по шосето между Големо и Мало Бучино и разтоварват десетки шестметрови тръби на временните площадки за складиране на материали.

Майсторът багерист Ивайло Велинов направи за часове по-дълбок изкоп от предвиденото, защото точно до гробището на Големо Бучино се откри отводнителна тръба на трасето на строежа и синята тръба за Перник трябваше да мине под нея.

По време на нашия репортаж екип на "Главболгарстрой" започна изкопни работи за буферен резервоар за 500 кубически метра вода на най-високата точка преди Перник, точно над тунел „Люлин“ на магистрала „Люлин“.

Нашият фоторепортаж на водна тема завърши със снимки от язовир Дяково, до Дупница, за който излязоха информации, че се източва незаконно. Оказа се, че водното съоръжение е с обичайния си за сезона обем, далеч от критичното ниво за този язовир и място за паника няма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи