Военен съд за Ненчев заради аферата с униформите (обзор)

Николай Ненчев

Военноокръжната прокуратура внесе в Софийския военен съд обвинителен акт срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев. Той ще отговаря за длъжностно престъпление, свързано с обществената поръчка за ушиване на униформи, от което за министерството са настъпили щети за 260 000 лв. По същите обвинения на подсъдимата скамейка до Ненчев ще застане и служителят на министерството Венислав Цанов, шеф на дирекция “Инвестиции в отбраната”.

Аферата, която разкри “Труд”, е от края на 2014 и началото на 2015 г. Според военните прокурори тогава Ненчев умишлено е склонил подчинения си Цанов да осуети подписването на договор с фирмата “Лортън”, която спечелила обществена поръчка да шие по-евтино военните облекла. Цанов се съгласил, за да остане на поста си, тъй като имало опасност министърът да му прекрати договора.

Целта на Ненчев била договорът за униформите да се подпише с втория класиран - фирмата “Интендантско обслужване” ЕАД. Впоследствие “Лортън” била наета като подизпълнител по поръчката. По този начин Министерството на отбраната платило униформите по цени, които били с четвърт милион по-висока от офертата на “Лортън”.

Срещу Ненчев тече и второ разследване за длъжностно престъпление, свързано с договорите за ремонт на самолетните двигатели на МиГ-29. Той ще отговаря за това, че с действията си не е осигурил достатъчно летателни часове на военните пилоти и е нарушил бойната готовност на авиацията ни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право