Хубчев сменя половината отбор срещу Кипър

На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Военните ни в Афганистан няма да гласуват на парламентарния вот

Служебният министър на отбраната Стефан Янев пред стоя

„Разчитам изцяло на вашия професионализъм, на екипността в работата за достойното ви представяне в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“. Това каза служебният министър на отбраната Стефан Янев пред военнослужещите от 33-ия български военен контингент, който ще се включи в мисията на НАТО в Афганистан. Той ги увери, че въпреки ограничения мандат на служебния кабинет, се прави всичко необходимо, за да бъдат подобрени условията на работа във въоръжените сили и да бъдат осигурявани навреме военнослужещите с необходимото оборудване и екипировка.

„Вярвам във вас, във вашата безупречна служба, дисциплина и успешно прилагане на уменията, придобити в хода на подготовката. Бъдете единни, рамо до рамо, и в добри, и в трудни моменти“, каза Янев.

На въпрос за участието на военнослужещите от 33-ия контингент в гласуването в предсрочните парламентарни избори, министър Янев разясни, че към момента оценката на обстановката в Афганистан, която получаваме и от Министерството на външните работи, и от специализираните служби посочва, че организацията на изборите в Афганистан би носила много големи рискове. В този смисъл решението е по-скоро там да не бъдат организирани избори.

В отговор на въпроси на журналисти министърът на отбраната Стефан Янев разясни, че съюзниците в НАТО трябва да споделят усилията на другите страни-членки, които вече са постигнали целта да отделят по 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана. „Това политическо решение е взето преди повече от 10 години и ще бъде много важен показател за това как страните-членки ще се стремят да допринасят за колективната сигурност“, посочи той. „Ние сме длъжници на армията. Необходимо е да се отделят повече средства така, че тази политическа цел, която е приета от държавните ръководители на страните-членки на срещите на върха на Алианса в Уелс и Варшава, да стане реалност“, подчерта министър Янев.

Тридесет и третият български военен контингент е в състав от до 110 военнослужещи, от които 8 са жени. В неговата структура са включени национален елемент, група за охрана, екип от съветници и щабни офицери.

В отговорностите на националния елемент е непосредственото командване и контрола на целия български военен контингент. Групата за охрана на летище Кандахар ще изпълнява задачи по организиране на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището. В състава й са включени военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Над 60 от тях имат опит от участие в една и повече мисии зад граница. Екипът от съветници ще бъде част от коалиционния съветнически екип в Кандахар. Военнослужещите ще изпълняват задачи по съветване и подпомагане на щаб на армейски корпус от Афганистанската национална армия при изпълнение на задачи, свързани с ежедневната дейност. Щабните офицери ще изпълняват задачи в щаба на мисията на НАТО в Кабул в съответствие с длъжностите, на които са назначени.

Национален командир на контингента е полковник Христо Атанасов, а командир на групата за охрана е капитан Ивайло Алексов от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Подготовката на 33-ия български военен контингент, който ще се включи в международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”, се проведе от декември 2016 г. до февруари 2017 г. За времето от 7 до 9 февруари на гарнизонния учебен полигон край Казанлък беше извършена цялостна проверка на готовността на 33-ия военен контингент и той беше сертифициран успешно.

Министърът на отбраната Стефан Янев подари икона на Свети Георги на 33-ия контингент, а Негово Високо Преосвещенство Старозагорският митрополит Киприян отслужи Божествена Света литургия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.