Адвокатът на обвинената банкерка от Нова Загора: Биляна Манчева ще обжалва постановената мярка „задържане под стража“ Според него присъда ще има, но обвиняемата няма да е сама, понеже е имала второстепенна роля

Костнър и Харелсън по петите на Бони и Клайд Ким Дикенс блести в една от женските роли

70-годишен мъж загина при пожар в дома си във Варна

Катастрофирал ТИР блокира движението по пътя Русе-Бяла

Кола се заби в тир при навлизане в бензиностанция край Благоевград Водачът и спътникът му се издирват

ООН призова да се избегне насилието във Венецуела

Британските шофьорски книжки няма да важат в Ирландия при Брекзит без сделка

Защо нова рокля за жената е като 4 водки за мъжа?

Снегът затвори редица пътни артерии в страната

Тръмп номинира посланика на САЩ в Канада за постоянен представител в ООН

Сняг, студ и виелици ни очакват и през двата почивни дни Жълт код за сняг и вятър е в сила в събота за цялата страна

Венецуела затваря частично границата с Колумбия

188 стегопочистващи машини са извършвали обработки със смеси срещу заледяване през нощта в София

На 23 февруари 2019 да почерпят

Корнелия Нинова: Имаше див пазарлък по стаите за Изборния кодекс

Военният разузнавач ген. Стефан Стефанов: Няма агентура за борбата с тероризма

Немалка част от офицерите под прикритие у нас бяха принудени да се уволнят

– Г-н генерал, като че ли Европа е непосилна пред тероризма?

– Да, тя се оказа неподготвена за противодействие на тероризъм, облечен в радикалната форма на една от най-разпространените религии – исляма. Като прибавим и провала на неолибералните стратегии и мултикултурализма, проповядвани като мантра от водещи европейски държави, не сме далеч от момента, когато територията ни може да се превърне в полигон за изпитание на нови форми и методи на ислямския тероризъм.

– Не сте ли краен в оценките си?

– Ни най-малко! По-скоро съм обективен. Едно приведено в действие взривно устройство, с няколко десетки убити, на някой контролно-пропускателен пункт в Ирак или Сирия ще бъде прието като поредното и само ще допълни тревожната статистика за жертвите. Същото, ако бъде взривено в центъра на Париж, Берлин или друга европейска столица, ще има коренно различен ефект и ще се доближи до целта си. А тя е насаждане на несигурност и страх в стотици европейски граждани.

– Кой е виновен?

– Европейските политици допуснаха няколко основни грешки, които провокираха враждебност, ескалираща до омраза и желание за реванш в нехристиянското население. Една от тях беше имперското поведение на големите държави по отношение на страните от Африка. Заслепени от несметните богатства, извличани от техните територии, те не обръщаха внимание на радикализирането на все по-големи общности от местното население. Значителна част от младото арабско поколение, търсейки препитание, емигрира във Франция, Германия, Испания и други европейски страни. Европа си присвои правото и активно участва в насилственото политическо пробуждане на Близкия изток, което не доведе до очакваните резултати. Европа остана безмълвна, когато САЩ заедно с Великобритания осъществиха през 2003 г. „престъпната инвазия“ в Ирак. Последваха бомбардировките в Либия и подкрепата за въоръжените действия на „умерената опозиция“ в Сирия. Най-лошото обаче предстоеше. С недалновидната си политика в Близкия и Средния изток САЩ създадоха благоприятната среда за възникването на „Ислямска държава“. И отново с мълчаливото съгласие на Европа. Тероризмът беше приет за официална доктрина на „онеправданите“. Изводът се налага от само себе си. Главният виновник за днешната тревожна обстановка в Европа е самата Европа !

– Бихте ли посочили някои конкретни заплахи за България?

– България не се изключва от общите заплахи за Европа. По-конкретно бих посочил факта, че ислямизирането на българските цигани в района на Пазарджик ескалира въпреки предприетите съдебни разследвания. От друга страна, специалните ни служби безуспешно полагат усилия да разкрият и преустановят преминаването на радикализирани мюсюлмани през територията на България на път от Сирия и Ирак през Турция за бившите югославски републики. Доказано е, че само от района на Босна и Херцеговина и Косово има над 600 души, местни граждани, участвали в бойните действия на страната на ислямистите. Допълнителен риск за националната ни сигурност е, че сегашното правителство е предоставило убежище на т.нар. умерена сирийска опозиция. Кой я спонсорира и с какво се занимава, е въпрос с повишена трудност. Да не забравяме, че все пак се намираме на Балканите. Миграционният поток може временно да ни заобикаля, но преминаването на отделни групи, определени като „бежанци“, или на хора, бягащи от южната ни съседка, ще бъде постоянен процес, който със сегашните ни възможности трудно може да бъде контролиран.

– Притеснява ли ви присъствието на бежанци у нас?

– Присъствието не, ако е в разумни граници. Но адаптирането на бежанците, решили да останат в България – определено. Имаме международна практика, която можем да ползваме избирателно, съобразявайки се с българската действителност. Една азиатска мъдрост гласи: „Дребна риба се пържи на бавен огън“. Опитите да се наложат на нехристиянските общности европейски норми на поведение, които те разглеждат като чужди за тяхната религия и морал, само ще забавят, а могат и да осуетят процеса на интеграция. Държавните ни институции трябва да са много внимателни и търпеливи. Не трябва да се предизвиква ситуация, която да разруши вече съществуващ, доказал устойчивостта и жизнеността си модел на мултикултурен съвместен живот, изграждан бавно и трудно в продължение на десетилетия.

– Каква е преценката ви за службите за сигурност в Европа във връзка с противодействието на тероризма?

– Не е оптимистична. По-конкретно съм разочарован от техните професионални умения и възможности. Водещите служби в тази насока не са европейски. Сред челните бих поставил специалните служби на Израел и Русия. Много добри постижения имат и специалните служби на Турция. Вижте резултатите им. За по-малко от седмица Националната разузнавателна организация (МИТ) е на път да разкрие извършителя на атентата навръх Нова година в Истанбул. Възможностите на специалните служби невинаги са функция на тяхното състояние. Убеден съм, че в Германия БНД получава достатъчно финансиране и кадрово осигуряване, но кървавият атентат в края на годината в Берлин не беше предотвратен. Аналогично е състоянието и на ГДВС във Франция и на службите на други водещи европейски държави. Резултатите от дейността им през изтеклата година са повече от скромни предвид реализираните терористични актове на територии на Германия, Франция, Белгия, Швейцария и др.

– Кои са причините?

– Те са комплексни. Но според техни анализатори, с което аз лично съм съгласен, основната е занижен професионализъм. Това означавало липсата на изградени източници за добив на конкретна информация и пренебрегването дори и на малкото данни за възможната подготовка на терористичните действия. На професионален език тези слабости се обясняват с отсъствието на развърната агентура или мрежа от осведомители в най-невралгичните сфери за националната сигурност.

– Кой е проблемният въпрос пред нашите спецслужби?

– От ключово значение за малката ни държава през такъв период е ефективната работа на специалните служби. Добиването на изпреварваща информация за евентуални терористични заплахи си остава сърцевината на тяхната дейност. Неписано правило е, че само и единствено с помощта на агенти информатори може да бъде предотвратен подготвен за изпълнение терористичен акт. Тяхното внедряване в редиците на радикално настроени мюсюлмански групи и последващо им ръководство изисква изключителен професионализъм и себеотдаване. И това ръководителите на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военна информация“ много добре го знаят. Проблемният въпрос пред българските специални служби, а и не само пред тях е по какъв начин да бъдат предотвратени действията на самостоятелни атентатори самоубийци или активирането на така наречените спящи терористични клетки за изпълнението на бойни задачи. За съжаление универсална рецепта не е измислена, което не снема отговорността от разузнавателните и контраразузнавателните ни служби.

– А пред военното разузнаване?

– Военното разузнаване, имам предвид служба „Военна информация”, е оторизирано да води стратегическо разузнаване с използване на човешки ресурси и технически средства. Тази изключително сложна и високоотговорна задача налага службата да поддържа агентура зад граница. Особено внимание се обръща на районите за действие на нашите контингенти. За съжаление немалка част от офицерите под прикритие, подготвени за решаването на задачи по борбата с тероризма, бяха принудени да се уволнят в резултат на „прецизната“ и „високоотговорна дейност“ на т.нар. Комисия по досиетата .

– Правилно ли е изпращането на армията на границата?

– Намирам за основателно решението на правителството за извеждане на редовни войскови формирования в приграничната полоса. Наивно е да мислим обаче, че ако струпаме цялата армия по южната ни граница, ще преустановим нелегалното преминаване. Необходимо е да бъде подобрено съществено взаимодействието между органите на МВР, граничната полиция и войсковите формирования. Не е решен ефикасно и въпросът с общото управление на създадената групировка. Ролята на 68-а бригада „Специални сили“ би трябвало да нарасне. Поради специфичната й подготовка и мобилните й възможности е наложително да бъде по-активна. Дори и за сметка на отложени или замразени ангажименти по линия на участие на бригадата в коалиционни учения по линия на НАТО. Става въпрос за националната ни сигурност.

Нашият гост

Бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов е роден на 22 юли 1951 г. в Русе. През 1973 г. завършва ВНВУ „Васил Левски“ във Велико Търново. Служи в Шуменския танков полк като командир на взвод и рота. През 1981 г. завършва Военната академия „Георги С. Раковски“, след което продължава службата си във военното разузнаване. В резерва преминава през 2008 г. като бригаден генерал и заместник-директор на служба „Военна информация“ в Министерството на отбраната. До 2010 г. работи там като цивилен заместник-директор.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. Ами каквото сте си посяли, това ще жънете. А с тази бяла ризка и „барнат’ шик приличаш на бинесмен. За да си разузнавач трябва да си по семпло облечен, дори и като клошар. Комосията „Кушлев’ трябва да се заеме и смного генерали изпълнявайки дълга с къю родината с цел лично облагодетелстване,като този от ВМА и др.мошенници опразнили хазната.

  1. Генералът е абсолютно прав – разузнаваческа дейност ЕФЕКТИВНО се извършва чрез внедрена агентура – СРС-тата са САМО помощни средства . Това е положението – „…За съжаление немалка част от офицерите под прикритие, подготвени за решаването на задачи по борбата с тероризма, бяха принудени да се уволнят в резултат на „прецизната“ и „високоотговорна дейност“ на т.нар. Комисия по досиетата …“ Гадовете от същата „Комисия по досиетата“ продължават да вредят на България – и с разкриване на досиета , и с получаваните за тая вреда значителни финанси .

  2. Милене, ако генерала се облече като клошар, няма да има достъп до хора които знаят неща които ще са от полза за отбраната ни. Тези хора обаче не контактуват с клошари. Много книжки си чел за апаши и полицаи, но това не ти е помогнало да се научиш да пишеш без граматически грешки. Кой знае, може и ти да си грешка на природата.

  3. Миленчо, от писаницата ти ясно личи, че разбираш от разузнаване колкото скумрия от космонавтика!!! Абсолютно прав е ген.Стефанов – нашето външно разузнаване, нашето контраразузнаване, нашето военно разузнаване, цялата наша агентура сред криминалните среди бяха просто ликвидирани от идиотите като мИтоди-то Андреев и всички от неговата черга. И, да знаеш, така ще е още мноооого години, докато политиците не го осъзнаят!!!! Само да те питам: ти как би се чувствувал ако, примерно си вървиш по булеварда в Измир и усещаш с кожата си „външното“ на турското контраразузнаване??? И, връщайки се в България, вместо благодарност за успешно изпълнена задача, да ти се стовари на главата простотията на мИтоди-то?????

 2. Милиенко ти от много неща си раазбирал беееее…………….Оти не идеш да станеш консултант и по енергетика , пък може и да заработи АЕЦ -Белене .

 3. Авторът е малко смешен. Той не е наврян в кьошето, той е на отговорна служба в МНО. Вместо да дава акъл по вестниците – да прави това на места дето ще го чуят и разберат. Ако там не го чуят – тук е безмислено. Тук само ще викаме „Браво бай Стефане!“ , „А така, бай Стефане!“ Като клошар ли ще бъде, като генерал с бяла якичка ли неговата дума трябва да се чуе. Ако не се чуе – значи няма мисъл. Ей това за мен е кадърния генерал, а не такъв, който дава интервюта по вестниците и отговаря на правилно зададени му въпроси.

 4. „За съжаление немалка част от офицерите под прикритие, подготвени за решаването на задачи по борбата с тероризма, бяха принудени да се уволнят в резултат на „прецизната“ и „високоотговорна дейност“ на т.нар. Комисия по досиетата .“
  излиза , че заради един Митоди сигурността ни е изложена на риск.Тая тъпа комисия няма ли вече кой да я закрие. аман от идеологически чисти фашаги без работа …

 5. Значи ако има разградени структури на разузнаването, този проблем не е да се решава от форума. Сигурността беше разградена още, когато Доган занесе „Оня списък“ в Турското посолство, ама този въпрос вече не се коментира, защото Доган обърна резбата и не е политкоректно да се говори против. Напротив всичко трябва да се струпа върху една комисия и един Митоди, който се разхожда най-спокойно из Лозенец, пътува с метро, докато Доган се крие зад Сараите и чака да бъде свален някой МиГ за да вземе правилно отношение.

  1. В сериозна грешка си – „…. Сигурността беше разградена още, когато Доган занесе „Оня списък“ в Турското посолство, …“ – „оня списък“ го отнесе в турското посолство Димитър Луджев и той самият се хвалеше с това си предателско действие – от тогава в Турция има български поданици , гласуващи 100% против българските интереси , идвайки организирано от Турция по време на изборите . Всички наши агенти в Турция по оня списък бяха изтребени .

 6. И така на Плана 5
  стиснал боен пистолет
  нашият майор напет
  тръгна по следи, които
  водят към едно корито,
  хем ръждиво, хем пробито.
  „Тука действа вража шайка!
  Вашта майка, нашта гайка
  изменили сте нарочно
  с болта да не пасва точно.

 7. Стефане, Стефановден мина, но махмурлукът – не. Ами като няма агентура – изгради я бе. Това не е работа да се коментира из вестниците. За какво ти плащат. Или като взе 25 заплати накуп сега можеш да плещиш колко си умен.

  1. А ти какво разбираш от агентура , та и съвети даваш на разузнавач ? Агентура се създава трудно и скъпо и със съответни закони , не от отделен човек , па бил той и генерал . Когато по соцвремето имаше агентура , вие я разкрихте , обявихте я за „доносник“ , застрашихте живота на много хора и семействата им , работили освен за пари и за интересите на България – и българи , и чужденци . В никоя друга държава , уважаваща себе си и ценяща гражданите си , не е осветявала спецслужбите си при смяна на политическата си ориентация – напротив , ценят опита и професионализма на същите и ги използват по предназначение . Да не би Тръмп , републиканец , сега като президент и противник на демократите да разкрие агентите на ЦРУ например в Русия ? Даже има пример след ВСВ – САЩ прибират отявлени нацисти и доказани военни престъпници и ги използват за свои ползи .

 8. Абе има ли главата фуражка – от това глава повече не става.

  1. Това е тъпо твърдение , още повече от Бейзадето , най-вероятно с овчи калпак на главата – от бейзаде не става и редник , камо ли нещо с по-висок ранг .

 9. Милене, много ти разбира главата от разузнаване. Както казва народът – „какво разбира свиня от кладенчова вода.“ Като клошар няма да се облече дори агентурния разузнавач на терен, защото няма да завърже нужните контакти. А в случая става дума за бивш заместник-директор, който дава интервю. Нормално и дори задължително е да се „барне“.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.