Задържаха четирима заподозрени за нападението над момче в столичен автобус

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

Ген. Мутафчийски: Всеки ден ще има брифинг във ВМА за коронавируса

Хибридно гласуване предлага ГЕРБ

Харви Уайнстийн е признат за виновен за сексуално посегателство Грозят го до 25 години затвор

Военното разузнаване работи на 360 градуса

Не са налице обаче, всички предпоставки, за да се разгърне на този периметър

Последните генералски назначения потвърдиха тенденцията, че професионализмът във военното ни разузнаване взема връх над опитите за политическо му овладяване. Има основания да се надяваме, че остана само в миналото онова време, когато се правеха какви ли не маневри с регламентиращите документи, за да може цивилно, т.е. политическо лице да командва военните разузнавачи. По-точно, да владее една от най-ценните информации от създаването на човечеството до днес и да изпълнява, защо не и по свой начин, задължението си за предоставянето й на съответните държавни институции.

Законът за военното разузнаване от есента на 2015 г. предотврати по-нататъшното съществуване на подобна политическа екзотика във Въоръжените сили. Правилността на това решение бе потвърдена в последвалото тригодишно ръководство на бригаден генерал Светослав Даскалов. Както и от последното назначение на директор на Служба „Военна информация“. С него бе потвърдена още една проверена в годините назад формула, че в такива структури е най-добре да се търси за началник човек от бранша. И то от кухнята. Защото не са изключения и решения определена длъжност да заеме офицер само заради генералските пагони.

Новият директор на Служба „Военна информация“ бригаден генерал Пламен Ангелов има своите тревоги, които обаче, превръща в приоритети, стана ясно на представянето му в Комисията по отбрана на парламента. Първият например, е контраразузнавателното осигуряване на всички аспекти на разузнавателната дейност. При нас грешките при защитата на информацията са съизмерими с провал, казва генералът. Очевидно е, че на този въпрос се гледа много сериозно, след като в края на май т.г. бе променен правилникът на службата и заместник-директорите бяха увеличени от трима на четирима. Причината бе точно осигуряване на вътрешната сигурност и контраразузнавателното обезпечаване на разузнавателната дейност.

Както в цялата армия, тук също кадровият проблем е на преден план. Голяма част от специализирания състав на службата се набира от военните формирования. Пречи обаче дефицитът на качествени кадри. Трябва, казва бригаден генерал Ангелов, да призная с огорчение, че през последните години значително падна качеството на обучаемите във военните училища. А във военното разузнаване изискванията са много високи. Така че и тук ще трябва да се търсят решения. Както и за парите. В службата са свикнали с недостига на средства и прилагат консервативния подход при разходването им. Имат идеи как да използват един по-голям финансов ресурс, но само това явно не е достатъчно. Работим на 360 градуса, посочва директорът на службата. Необходимо е, продължава той, и да сме развърнати на 360 градуса, за да бъдем в състояние да адресираме всички рискове и заплахи, които идват от различни посоки.

В служба „Военна информация“ предстои преглед на разузнавателните способности. Причината е и динамичното развитие на средата за сигурност. Времето до края на октомври е определено за изготвяне на анализи и прогнози за развитие на средата за сигурност в отделните геополитически направления. Взаимното предизвикване на НАТО и Русия, дава пример директорът, ескалацията на военни способности в акваторията на Черно море, проектирането на сила от страна на Русия в Средиземно море, са все характеристики на средата за сигурност, които трябва да бъдат разгледани много внимателно. Целта е да се видят наличните способности за разкриване на предизвикателства, рискове и заплахи за националната сигурност. Като резултат ще има преценка дали е необходимо прегрупиране на сили и средства, пренасочване на усилия или настоящето разпределение на разузнавателните органи по направления осигурява изпълнението на задачите. А по-старшите инстанции трябва да помислят дали да не вдигнат ранга на двете специализирани служби в рамките на Министерството на отбраната. При тяхната развърната дейност не само у нас, но и на международен терен, много по-авторитетно е директорските длъжности да изискват звания „генерал-майор“ или „контраадмирал“.

Най-голям интерес от преодоляване на проблемите и достатъчното осигуряване на военното разузнаване имат политиците. Те ползват анализите на служба „Военна информация“. Тя е призвана да осигурява информационно дейностите на държавните институции в областта на сигурността и отбраната на страната. Ако искат да вземат най-добрите решения в полза на държавата, трябва да създадат необходимите условия, както за дейност на военното разузнаване на 360 градуса, така и за разгръщане на силите и средствата в този периметър. Новият директор е убеден в необходимостта от повишаване качеството на анализите. Знае и как да го направи. Познава до болка възможностите на своите подчинени. Остава подкрепата. От нея зависи много. Включително престижът на военния разузнавач и неговия агентурен апарат, който все още има нужда от възстановяване. Не са далеч времената на неоснователното му охулване.

 

Човек от кухнята на професията

Офицерският път на бригаден генерал Пламен Ангелов започва преди 30 години в Трета армия, като командир на разузнавателна група със специално назначение. В рамките на служба „Военна информация“ е преминал през всички длъжности – от оперативен работник до заместник-директор по добива на информация. Кариерното му поле на развитие е оперативно-разузнавателната дейност. Т.е. човек от кухнята на професията, което се приема като гаранция за постигане на успехи.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. да се надяваме, че е така и че няма и няма да се появи един нов безроден седераст като стоян ганев да разнася разни списъци за чужди служби….

  2. Спирдоне, като ги пишеш тези работи вЕрваш ли си? Я пак провери йерархията в законите.….

  3. Военно разузнаване. гръмки фрази стресиращи но на практика въобще не е така. повърхностна служба със слаби показатели а много повече показност. тази служба следва да премине към останалите две ДАР и ДАНС. Останалато е грандоманщина и отделен феодализъм. Зах лас по пагоните и званията. Но има много въздух под налягане.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.